Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τι αναφέρει το Τουρκικό Anadolu για τις διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σύμφωνα με ανάλυση του κρατικού ειδησεωγραφικού πρακτορείου της Τουρκίας, Anadolu, σκοπός των συνομιλιών είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο.

Το Anadolu υποστηριζεί ότι οι διερευνητικές επαφές διεξάγωνται με σκοπό τα κράτη να συζητούν γενικά τα μεταξύ τους προβλήματα ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι αυτονόητο ότι οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν όλα τα ζητήματα που εδώ και πολύ καιρό η Τουρκία προσπαθεί να θέσει προν διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική ατζέντα αποτελείται από παράλογα και παράνομα αιτήματα, όπως να αποστρατικοποιηθεί το μισό Αιγαίο, να μην έχουν υφαλοκρηπίδα τα ελληνικά νησιά και να αποκτήσει η Τουρκία δικαιώματα σε ελληνικά και κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Το Anadolu αναφέρει ότι πρόκειται αν συζητηθούν “θέματα που αφορούν στα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, το εύρος του εναέριου χώρου και τη δικαιοδοσία στις περιοχές έρευνας και διάσωσης“.

Ως προς την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ζητά «να ληφθεί κατ’ αρχήν υπ’ όψη η αρχή της “δίκαιης κατανομής” στην χάραξη της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά παράλληλα με τα δικά της δικαιώματα αποσκοπεί στο να προστατέψει τα δικαιώματα του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Παρά το γεγονός ότι το Anadolu είναι το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας, αξίζει να επισημάνουμε πως το δημοσίευμα αυτό δεν επικαλείται ούτε μεταδίδει επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, παρά μόνο εικασίες της συντάκτη.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

«Καταστράφηκε ραντάρ των S-300 του Ιράν» αναφέρουν Ισραηλινά ΜΜΕ

Παρά την απουσία επίσημης δήλωσης από το Ισραήλ, όλο...

Διαβάστε ακόμα