Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ”- Καλωσόρισμα Ερντογάν πριν τις συνομιλίες

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μόλις μια μέρα μετά τη συμφωνία έναρξης ελληνοτουρκικών διαλόγων, η Τουρκία επιστρέφει στη μόνιμα εχθρική στάση της με τον Τούρκο Πρόεδρο να κατηγορεί την Ελλάδα για «παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και για παράνομες δραστηριότητες στα νησιά τα τελευταία χρόνια» στη συνάντησή του με πρεσβευτές κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Να αφήσει τις εντάσεις (η Ελλάδα), ώστε να ξεκινήσει μια νέα εποχή με τις διερευνητικές συζητήσεις, στις 25 Ιανουαρίου» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας πως γι’ αυτό ευθύνονται «μονομερείς ενέργειες κρατών μελών» που προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Η ΕΕ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. Φαίνεται πως ξέχασε τη δέσμευσή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το δημοψήφισμα και επιβράβευσε την ελληνοκυπριακή, που είπε όχι σε μια λύση για την Κύπρο το 2004, η οποία θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους. Αντί να μιλάμε διαρκώς για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να βρούμε νέες εναλλακτικές».

«Μοιραζόμαστε κοινά εδάφη με την Ευρώπη για 1.000 χρόνια. Είναι αδύνατο να διαβάσει κανείς την ιστορία της Τουρκίας χωρίς την Ευρώπη και είναι αδύνατο να κατανοήσει κάποιος την ευρωπαϊκή ιστορία χωρίς την Τουρκία. Προσπαθούμε 60 χρόνια για πλήρη ένταξη και παρά τις αδικίες που έχουμε υποστεί, δεν τα παρατάμε» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Την τακτική του Ερντογάν ακολούθησε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ευθαρσώς δήλωσε πως οι τουρκικές απειλές έπιασαν τόπο αφού δεν επιβλήθηκαν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως αν ξαναχρειαστεί η Τουρκία θα ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο.

«Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα», είπε συγκεκριμένα.

«Κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην ΕΕ. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Eνώ η ΕΕ δεν παίρνει θέση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Παρ’ όλ’ αυτά αναφέρθηκε στις διερευνητικές λέγονταε πως υπήρχε άμεση ανταπόκριση από την Αθήνα και πως με τον Νίκο Δένδια τους συνδέει προσωπική φιλία. «Χθες προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας».

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα