“ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΦΙΛΟΥΣ”: Επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ

“ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΦΙΛΟΥΣ”: Επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη ότι κινδυνεύουν να “χάσουν έναν πολύτιμο φίλο” “στριμώχνοντας” την Τουρκία, δυο εβδομάδες πριν από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν εν μέσω διμερών εντάσεων.

“Όσοι στριμώχνουν τη Δημοκρατία της Τουρκίας θα χάσουν έναν πολύτιμο φίλο”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Η προειδοποίηση αυτή πραγματοποιείται πριν την πρώτη συνάντηση μεταξύ ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Πέρα απο τις δηλώσεις που έκανε με οργή για το θέμα της Αρμενίας αλλα και των Κουρδικών ομάδων που υποστηρίζονται απο τις ΗΠΑ, απάντησε και για τις Αμερικανικές κυρώσεις εκφράζοντας το παράπονο του…

“Τι μήνυμα θα στείλετε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ;” ρώτησε ο δημοσιογράφος του Τουρκικού TRT τον Ερντογάν.

 Ο Ερντογάν δήλωσε:

“Πρέπει να αμφισβητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι εταίροι και οι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ βλέπουν την Τουρκία εκεί. Τι είναι? Σήμερα, αν λέγατε “Ποιες είναι οι 5 κορυφαίες χώρες;”, μία από αυτές είναι η Τουρκία. Ό,τι κι αν λέει οι καθένας. Είμαστε ισχυροί αυτόν τον καιρό, στην ξηρά, στη θάλασσα, με όλα αυτά που έχουμε.

Πρώτον, είμαστε ισχυροί στις ένοπλες δυνάμεις μας, και ένα ΝΑΤΟ με μέλος την Τουρκία είναι ισχυρό, ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία δεν θα ήταν ισχυρό. Ο Στόλτενμπεργκ το λέει συνέχεια αυτό.

Όταν τέθηκε το ζήτημα των S-400 την τελευταία φορά, ο Στόλτενμπεργκ είπε:

«Δεν παρεμβαίνουμε στο είδος των όπλων που χρησιμοποιούν οι συνεργάτες μας, είναι δικο τους θέμα». Μετά την ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ, οι Αμερικανοί δεν έλεγαν τίποτα. Ξέρουν ότι δεν μας πουλάνε απαραίτητα τα όπλα τους… Σταμάτα να μας πουλάς τα όπλα σου, πήρες ό,τι είχαμε. Αν σηκωθήκαμε και πήραμε τους S-400, δεν τους πήραμε έτσι απλά.

Τους αγοράσαμε επειδή τους χρειαζόμασταν, και μετά από αυτό έχει ήδη φύγει σιγά-σιγά από την ημερήσια διάταξη, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή. Εξάλλου, η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να προστατευτεί; Αναφέρετε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρετε την Κύπρο καθε τρείς και λίγο» είπε αγχωμένος ο Ερντογάν ενόψει της συναντησής του με τον Μπάιντεν.

Share

Written by:

2,919 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »