Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

«Θα κλείσουμε τα σύνορα»: Τα κράτη της Βαλτικής προειδοποιούν τη Λευκορωσία

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, μέλη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ, εξέδωσαν από κοινού αυστηρή προειδοποίηση στη Λευκορωσία, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των μισθοφόρων της ομάδας Wagner από το έδαφός της και τον τερματισμό της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης, η οποία πιστεύεται ότι ενορχηστρώνεται από τη Λευκορωσία με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από συνάντηση στη Βαρσοβία, οι υπουργοί Εσωτερικών των τεσσάρων εθνών επεσήμαναν την «άνευ προηγουμένου πίεση παράνομης μετανάστευσης» που αντιμετωπίζουν από τα μέσα του 2021. Η δήλωση περιγράφει περαιτέρω τις ενέργειες της Λευκορωσίας και της Ρωσίας ως «υβριδική επίθεση» με στόχο την αποσταθεροποίηση όχι μόνο των χωρών τους αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν «τα σύνορα του δημοκρατικού κόσμου» και προειδοποίησαν για «κοινή, αποφασιστική και κατάλληλη απάντηση» σε τυχόν περαιτέρω προκλήσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το κλείσιμο όλων των συνόρων με τη Λευκορωσία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριους Καμίνσκι, υπογράμμισε την ενότητα των τεσσάρων εθνών. Δήλωσε ότι οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό στα σύνορα με τη Λευκορωσία θα οδηγούσε σε άμεσα αντίποινα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κλεισίματος όλων των συνοριακών διελεύσεων. Η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας εξήγησε ότι δύο πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο κλείσιμο των συνόρων θα ήταν, για παράδειγμα, ένα ένοπλο επεισόδιο ή μια μαζική εισροή μεταναστών.

«Θα κλείσουμε τα σύνορα»: Τα κράτη της Βαλτικής προειδοποιούν τη Λευκορωσία
By gov.pl

Οι δραστηριότητες της Βάγκνερ στη Λευκορωσία είναι επίσης ένας παράγοντας ανησυχίας για τα κράτη της Βαλτικής, καθώς έχουν συμμετάσχει ενεργά στην εκπαίδευση των λευκορωσικών δυνάμεων, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία. Αυτό έχει σημάνει συναγερμό στην περιοχή, αφού η μισθοφορική ομάδα θεωρείται συχνά ως εκπρόσωπος των ρωσικών στρατιωτικών συμφερόντων. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας ζήτησαν ρητά την απομάκρυνση των μισθοφόρων της ομάδας Wagner από το έδαφος της Λευκορωσίας, χαρακτηρίζοντάς τους ως μέρος της «υβριδικής επίθεσης».

Παρά το θάνατο του Πριγκόζιν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει υποστηρίξει ότι η Βάγκνερ θα συνεχίσει να διατηρεί ισχυρή παρουσία στη Λευκορωσία, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα