«ΘΑ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ» – Ερντογάν για Κύπρο

«ΘΑ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ» – Ερντογάν για Κύπρο

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ήδη πριν από μέρες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προηδοποιήσει τον Ερντογάν ότι αυτή η επίσκεψη προβληματίζει ιδιαίτερα την Ευρώπη και θα πρέπει να προσέξει τις κινήσεις του.

Απαντώντας στις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σε ομιλία του: «Προχθές μίλησα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μου είπε “άκουσα ότι θα πάτε στην Κύπρο”, εγώ της απάντησα “ναι, θα πάω”. “Από εκεί να μη δίνετε σκληρά μηνύματα” μου επισήμανε και εγώ απάντησα “αν είναι έτσι, να μου πείτε και τα μηνύματα που θα δώσω εγώ εκεί και να διαβάσω το κείμενο που θα δώσετε”. Δηλαδή, αυτοί ακόμη δεν έμαθαν ποιος είμαι. Εγώ είμαι παιδί αυτού του λαού. Εσένα πότε σου δόθηκε η εντύπωση πως ο Ερντογάν πραγματοποιεί ομιλίες με οδηγίες;».

Δεν είναι σίγουρο αν ο Ερντογάν αναφερόταν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία πριν λίγες μέρες ή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία είχε επικοινωνήσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική του, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις έρευνες και τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας: «Εμείς το δικαίωμά μας το παίρνουμε όπως πρέπει και θα το πάρουμε. Στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο κυρίως σε όλες εκείνες τις θάλασσες θα συνεχίσουμε τις έρευνες πετρελαίου.

Αυτή τη στιγμή, το πραγματοποιούμε; Το πραγματοποιούμε. Κάνουμε γεωτρήσεις; Κάνουμε. Πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες; Ναι, κάνουμε. Και λάβαμε μερικές ενδείξεις για φυσικό αέριο. Τώρα, στόχος μας είναι να βγάλουμε το αέριο από εκεί»

Share
Translate »