ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΑΛΕΧ: “Αν δεν φύγουν οι Τούρκοι θα αναλάβω εγώ!”

Ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Ακίλα Σαλέχ, δήλωσε ότι η έγκαιρη διεξαγωγή των λιβυκών εκλογών και η εκλογή νέου Προέδρου αποτελεί “βασικό βήμα” προς την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, ο Σαλέχ δήλωσε ότι ο βασικός λόγος για την επιμονή της Τουρκίας να διατηρήσει την παρουσία της στη Λιβύη είναι η συμφωνία που υπέγραψε η παράνομη “Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας” με την Άγκυρα.

Απορρίψαμε αυτή τη συμφωνία και τη θεωρήσαμε άκυρη. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά θα την αφήσει μόνο με την εκλογή νέου Πρόεδρο της Λιβύης”, τόνισε ο Σάλεχ.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα είναι σε θέση να λάβει σοβαρά μέτρα σχετικά με την αποχώρηση των Τουρκικών δυνάμεων. Η εκλογή νέου Προέδρου είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να επανενώσει τους κρατικούς θεσμούς και το στρατό”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να “ανακατέψει τα χαρτιά” σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί.

Σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι για τη μη επίτευξη ενιαίας συνταγματικής βάσης για τη διεξαγωγή των εκλογών “είναι αυτοί που δεν επιθυμούν η Λιβύη να φτάσει στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα εγκαταλείψουν τη λιβυκή πολιτική σκηνή μετά την εκλογή νέας εκτελεστικής εξουσίας”.

Προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διενεργήσει τις εκλογές, “θα υπάρξει παρέμβαση για να διορθωθεί το λάθος, και θα παρουσιαστεί εναλλακτικό σχέδιο”. Ο Σάλεχ επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ακίλα Σαλέχ είχε δηλώσει ότι εάν η προσωρινή κυβέρνηση δεν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, θα δημιουργήσει μόνος του κυβέρνηση, ουσιαστικά χωριζοντας τη χώρα στα δύο.

Παρά το γεγονός ότι ήδη του λιβυκό κοινοβούλιο έχει ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η εκλογή νέας κυβέρνησης και προέδρου, όπως είπε ο Σαλέχ πιθανότατα θα απομάκρυνε εντελώς την Τουρκία από τη Λιβύη, η εναλλάκτική λύση του Σαλέχ θα ήταν επίσης επωφελής για την Ελλάδα, καθώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο φτάνει ως τη Σύρτη, στην ανατολική Λιβύη, η οποία είναι υπό την επιρροή του LNA που υποστηρίζεται από τον Σαλέχ.

Share