Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Σύνοδος «Ειρηνοποιών» στην Τουρκία: Τι επώθηκε στην συνάντηση Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ιράν

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Άγκυρα, Τουρκία – Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Εμπραχίμ Ραΐσι (Ebrahim Raisi) συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Άγκυρα με αφορμή την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Οι Πρόεδροι των δύο χωρών που αποτελούν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Χαμάς, όπως ήταν αναμενόμενο άσκησαν έντονη κριτική στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε την κοινή τους δέσμευση να τερματίσουν τις «απάνθρωπες», όπως είπε, επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τόνισε την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων βημάτων για την επίτευξη «μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή». «Συμφωνήσαμε στη σημασία της αποχής από βήματα που θα απειλήσουν περαιτέρω την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στον Ιρανό ομολογό του που οπλίζει την Χαμάς και στον εαυτό του που προστατεύει τους ηγέτες της.

Σύνοδος «Ειρηνοποιών» στην Τουρκία: Τι επώθηκε στην συνάντηση Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ιράν
Photo by: Turkish Presidency

Σε αντίθεση με πολλούς από τους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα αραβικά έθνη, η Τουρκία δεν κατατάσσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Από την άλλη πλευρά, το Ιράν ηγείται του «Άξονα της Αντίστασης», ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει τη Χαμάς, την Χεζμπολάχ, τους Χούθι και άλλες ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες σε όλη την Μέση Ανατολή, οι οποίες εμπλέκονται συνεχώς σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ και άλλες δυνάμεις.

Η συνάντηση Ερντογάν-Ραΐσι, η οποία είχε αναβληθεί δύο φορές στο παρελθόν, ήταν όχι μόνο συμβολική αλλά και παραγωγική για τα κράτη τους. Οι δύο ηγέτες, επιπλέον, προήδρευσαν συνεδρίασης του τουρκο-ιρανικού επιχειρηματικού συμβουλίου και υπέγραψαν διάφορες συμφωνίες.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα