ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ: Στο παρά ένα ολική σύγκρουση με τους Αζέρους

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ: Στο παρά ένα ολική σύγκρουση με τους Αζέρους

Συνεχώς κλιμακώνεται η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν καθώς τις τελευταίες μέρες οι Αζέροι έχουν σκοτώσει Αρμένιους στρατιώτες και κρατούν ομήρους.


«Οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τις προκλητικές-πιεστικές ενέργειές τους σε διάφορες κατευθύνσεις. Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις μας, λαμβάνοντας αντίμετρα, προσπαθούν να αποκρούσουν τις αντίπαλες δυνάμεις που έχουν διεισδύσει στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας», δήλωσε ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμνενίας, Έντβαρντ Ασριάν.

Είπε ότι η κατάσταση ήταν τεταμένη στην κατεύθυνση της λίμνης Sev-Verishen της επαρχίας Syunik, και η κατάσταση προς την κατεύθυνση του χωριού Kut στην επαρχία Gegharkunik κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 26 Μαΐου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας έχουν τη δυνατότητα να συλλάβουν στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν ανά πάσα στιγμή, αλλά αυτό δεν θα είναι λύση στο ζήτημα, πρόσθεσε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Σημείωσε ότι μια παρόμοια επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός στρατιωτών στα σύνορα.

“Αν θέλουμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα και να αποκαταστήσουμε τα κρατικά μας σύνορα, υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη δεν περιλαμβάνει όπλα, προϋποθέτει να αγωνιστούμε, να πιέσουμε, να διαπραγματευτούμε, να αποδείξουμε και να τους στείλουμε πίσω. Και έχουμε τη δεύτερη επιλογή, να χρησιμοποιήσουμε βία και να αναγκάσουμε τον αντίπαλο να αποσυρθεί, δήλωσε.

Όπως ειπε ο ίδιος, “το να κρατάς ομήρους είναι επίσης χρήση βίας. Μπορούμε να επιλέξουμε αυτό το μονοπάτι, να συλλάβουμε τον αντίπαλο, και το ίδιο θα γίνει από αυτούς και θα έχουμε τη δεύτερη επιλογή – τη στρατιωτική σύγκρουση. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι του Γενικού Επιτελείου και θα ληφθούν κατάλληλες αποφάσεις”.

Την ίδια μέρα, ο Πρωθυπουργός Νίκολ Πασιανάν τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας ότι η κατάσταση σε ορισμένα τμήματα των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι τεταμένη και οι εντάσεις έχουν τη δυναμική να αυξηθούν περαιτέρω.

“Η κατάσταση δεν είναι μόνο εξαιρετικά τεταμένη, αλλά συνεχώς κλιμακώνεται και κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχίσει να κλιμακώνεται. Και γιατί κλιμακώθηκε η κατάσταση; Όχι μόνο για το λόγο ότι ήδη επί 15 μέρες βρίσκονται στο ίδιο σημείο στρατιώτες και από τις δύο πλευρές ο ένας αντιμέτωπος με τον άλλο, αλλά έχουν συμβεί και διάφορα περιστατικά και τελικά, η κατάσταση μπορεί να εκραγεί.

Αλλά και μετά το σημερινό συμβάν υπάρχουν πιθανότητες οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να προσπαθήσουν να κρατήσουν όμηρους και μετά θα απαντήσουν οι Αζέροι και αυτό θα συνεχιστεί”, είπε ο Πασινιάν.

Πρόσθεσε επιπλέον πως η εκτίμησή του είναι ότι σε περίπτωση μη επίλυσης της κατάστασης, μπορεί να υπάρξουν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας.

Share

Written by:

2,919 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »