Η Γαλλία στηρίζει την Αρμενία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν

Η Γαλλία στηρίζει την Αρμενία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασιανάν πρότεινε στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι και οι Αρμενικές και οι Αζέρικες δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τον τομέα Σότκ-Κοζναβάρ των συνόρων για την εξομάλυνση των συνοριακών εντάσεων, και εκεί να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας ή άλλων μελών του ΟΑΣΕ.

“Εάν η κατάσταση δεν επιλυθεί, οι προκλήσεις μπορούν αναπόφευκτα να οδηγήσουν σε συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας. Για αυτόν τον λόγο προτείνω μια διπλωματική και ειρηνική λύση στην κατάσταση, απευθύνοντας μια ανοιχτή πρόταση στη διεθνή κοινότητα και την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν.

Η πρόταση είναι η ακόλουθη: καταλήγουμε σε συμφωνία ότι μονάδες των ενόπλων δυνάμεων και των δύο πλευρών αποσύρονται από τα σύνορα πολύ γρήγορα και επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους και διεθνείς παρατηρητές αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας ή του ΟΑΣΕ. Μετά από αυτό θα πραγματοποιηθούν εργασίες οριοθέτησης υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας“, δήλωσε συγκεκριμένα ο Pashinyan.

Επιπλέον το βράδυ της Πέμπτης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Άρα Αϊβαζιάν, κατέθεσε την παραίτησή του, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Facebook η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, Άννα Ναγκνταλιάν.

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν η παραίτηση του Αρμένιου ΥΠΕΞ να σχετίζεται με την πρόταση του Πρωθυπουργού της χώρας για επέβαση διεθνών παρατηρητών στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν καθώς ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί από τον Πασινιάν για την πρόταση που θα κατέθεται στο συμβούλιο ασφαλείας.

Παράλληλα, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες καλούν για διαπραγματεύσεις με στόχο την οριοθέτηση των αμφισβητούμενων συνόρων. Οι ΗΠΑ, ζήτησαν επίσης από το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει τους Αρμένιους ομήρους, ενώ η Γαλλία πρόσθεσε ότι στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και κάλεσε να αποσυρθούν τα αζέρικα στρατεύματα από το έδαφός της.

Share
Translate »