Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Συγκέντρωση δυνάμεων του Ιράν στα σύνορα με Αζερμπαϊτζάν: Προειδοποιήσεις από Τουρκία και πληροφορίες για Αρμενία

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Καθώς οι εντάσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να κλιμακώνονται, ο ρόλος περιφερειακών δυνάμεων όπως το Ιράν και η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός, ιδιαίτέρα δεδομένης της μετριοπαθούς στάσης της Ρωσίας. Ενώ το Ιράν διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Αρμενία, η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων αξιωματούχων του Ιράν με αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και της επικοινωνίας του Αρμένιου Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ιράν, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις των δύο κρατών και την επιρροή που θα μπορούσαν να ασκήσουν και στις δύο πλευρές.

Συγκέντρωση δυνάμεων του Ιράν στα σύνορα με Αζερμπαϊτζάν: Προειδοποιήσεις από Τουρκία και πληροφορίες για Αρμενία
By Tasnim News Agency, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=121554646

Το Ιράν έχει πρόσφατα εντείνει την εμπλοκή του στον Νότιο Καύκασο, ιδιαίτερα στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Ιρανικές χερσαίες δυνάμεις, που πιθανώς περιλαμβάνουν στοιχεία του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), παρατηρήθηκαν σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες πηγές να συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η στρατιωτική μάζωξη από ολες τις πλευρές έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν στην περιοχή, ειδικά καθώς το Ιράν έχει διευκολύνει τη μεταφορά ινδικών όπλων στην Αρμενία.

Από την άλλη πλευρά, η Τούρκοι αποτελούν βασικό σύμμαχο των Αζέρων και μάλιστα υπάρχουν αποδείξεις ότι τους βοηθούσαν ενεργά στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας το 2020, παρόλο που η Τουρκία δεν το παραδέχεται επίσημα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει έναν «πολύ εποικοδομητικό και χρήσιμο ρόλο» στην εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, φήμες που κυκλοφορούν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ιράν έχουν προειδοποιήσει ο ένας τον άλλον σχετικά με τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, αν και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί.

Συγκέντρωση δυνάμεων του Ιράν στα σύνορα με Αζερμπαϊτζάν: Προειδοποιήσεις από Τουρκία και πληροφορίες για Αρμενία
By Turkish MFA

Αν και δεν υπάρχει ρητή απειλή πολέμου ή στρατιωτικής επέμβασης είτε από το Ιράν είτε από την Τουρκία, η στρατιωτική στάση και οι διπλωματικές ανταλλαγές δείχνουν το υψηλό ρίσκο κλιμάκωσης στην περιοχή.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Πιθανά «Ίμια» για την Ταϊβάν: Κινέζοι ψαράδες αποβιβάστηκαν στην νήσο Gaodeng

Ταϊπέι, Ταϊβάν - Κινέζοι ψαράδες αποβιβάστηκαν με τη βάρκα...
00:02:21

Βροχή ρουκετών από τα Ελληνικά ΠΕΠ RM-70: Άσκηση συνεργασίας και με τα «SPERWER» + Βίντεο

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού «Από...

Διαβάστε ακόμα