Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΣΤΗ "ΜΑΥΡΗ" ΛΙΣΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) συνέστησε στο Υπουργείο Εξωτερικών να επιστρέψει την Τουρκία σε μια ειδική λίστα παρακολούθησης για «εμπλοκή ή ανεκτικότητα σε σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της επιτροπής.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές Tuğba Tanyeri Erdemir και Aykan Erdemir σε ένα άρθρο για το περιοδικό Providence, ο χαρακτηρισμός που προτάθηκε στην έκθεση USCIRF για το 2020 ξεχωρίζει την Τουρκία ως τη μόνη χώρα μεταξύ των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ με ανησυχίες για θρησκευτική ελευθερία.

“Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2019, τα μέλη των διαφόρων κοινοτήτων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων της Τουρκίας αντιμετώπισαν τόσο απειλές βίας όσο και πραγματική βία, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο δολοφονιών”, ανέφερε η έκθεση των 104 σελίδων.

Ανέφερε τα μαχαιρώματα του χριστιανού ιεραπόστολου και πολίτη της Νότιας Κορέας Jinwook Kim στους δρόμους της νοτιοανατολικής πόλης Ντιγιάρμπακιρ και μιας Αρμένιας πολίτη έξω από το σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη, δύο μήνες μετά την ανάρτηση ενός μηνύματος σε σχήμα σταυρού στον τοίχο του σπιτιού της, που περιείχε βωμολοχίες και αναφερόταν στους ενοίκους ως «άπιστους».

Το USCIRF τόνισε επίσης την ανάγκη για το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ να παρακολουθεί τις προσπάθειες των θρησκευτικών μειονοτικών κοινοτήτων για «άνοιγμα, ανάκτηση, ανακαίνιση και προστασία χώρων λατρείας και άλλων θρησκευτικών τόπων πνευματικής, πολιτιστικής ή ιστορικής σημασίας», ενώ παράλληλα σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση να «διασφαλίσει την προστασία τέτοιων χώρων».

«Σε αρκετές περιπτώσεις το 2019, οι θρησκευτικοί και πολιτιστικοί χώροι των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων πολλών νεκροταφείων, αντιμετώπισαν σοβαρές ζημιές ή καταστροφές – σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω παραμέλησης, αλλά επίσης λόγω βανδαλισμού ή οικοδομικών έργων που υποστηρίχθηκαν από το κράτος – ενώ οι αλεβίτικοι ιεροί χώροι στην (κεντρική) επαρχία Σίβας αντιμετώπισαν παρόμοιες απειλές, αφού η κυβέρνηση εξέδωσε άδειες εξόρυξης για τη γύρω περιοχή», ανέφερε.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «ασκήσει σημαντική πίεση στην Τουρκία για να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρσή της από τη Συρία», διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ούτε ο στρατός ούτε οι Σύριοι σύμμαχοί της «επεκτείνουν την περιοχή ελέγχου τους στη βορειοανατολική Συρία».

Το USCIRF ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να αποτρέψει την Άγκυρα από τη διεξαγωγή «θρησκευτικής και εθνοτικής εκκαθάρισης» σε αυτήν την περιοχή ή «κατάχρηση αλλιώς των δικαιωμάτων ευάλωτων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων εκεί».

«Οι θρησκευτικές μειονότητες σε άλλες περιοχές που κατέλαβε η Τουρκία νωρίτερα, όπως η Αφρίν, συνέχισαν να βιώνουν διωγμούς και περιθωριοποίηση, ιδίως εκτοπισμένους Γιαζίντι και Χριστιανούς», ανέφερε η έκθεση.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα