Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Σημαντικό: Φθηνότερο το F-35A από τα JAS-39 Gripen σύμφωνα με την Τσεχία

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Υπό το πρίσμα του συνεχιζόμενου εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας της Τσεχίας, υπήρξε ένα κύμα ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών στη δημόσια συζήτηση για την προμήθεια του νέου μαχητικού της Τσεχίας (F-35A VS JAS-39 Gripen E) σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της. Για να διασφαλιστεί μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τη μελλοντική ασφάλεια του εναέριου χώρου της Τσεχίας, το Υπουργείο Άμυνας και ο Τσεχικός Στρατός απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τον εκσυγχρονισμό.

Σύγκριση κόστους: F-35A έναντι JAS-39 Gripen E

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Saab, το F-35A είναι φθηνότερο από το JAS-39 Gripen E, τόσο ως προς την απόκτηση όσο και ως προς το λειτουργικό κόστος. Οι υπολογισμοί του τσεχικού στρατού βασίζονται σε επίσημες προσφορές από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σουηδίας. Το μάρκετινγκ της Saab και οι πληροφορίες που διακινούν υποτιμά σημαντικά το πραγματικό κόστος του Gripen σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας.

Ο Τσεχικός Στρατός χρησιμοποιεί μια διαφορετική μεθοδολογία για τη σύγκριση των επιχειρησιακών δαπανών, εστιάζοντας στο ετήσιο επιχειρησιακό κόστος 24 μαχητικών ενός συγκεκριμένου τύπου. Το F-35 προσφέρει σημαντικά υψηλότερες δυνατότητες και μακροζωία, καθιστώντας το μια πιο οικονομική επιλογή μακροπρόθεσμα καθώς οι στρατιωτικές αναλύσεις καταλήγουν ότι τα αεροσκάφη 5ης γενιάς όπως το F-35 θα παραμείνουν πλήρως επιχειρησιακά για τα επόμενα 50 χρόνια. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να συνεχίσουν την ανάπτυξη και την παραγωγή αυτών των αεροσκαφών τουλάχιστον έως το 2050.

Σουηδική προσφορά για το Gripen

Η σουηδική προσφορά για τη μεταφορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών Gripen C/D εξαρτάται από την αγορά 12 νέων αεροσκαφών Gripen E από την Τσεχική Δημοκρατία. Η προσφορά δεν καλύπτει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του Τσεχικού Στρατού για 24 νέα μαχητικά σύμφωνα με το Τσέχικο ΥΠΑΜ.

Σύγκριση Λειτουργικού Κόστους

Ενώ το λειτουργικό κόστος του F-35 είναι περίπου ένα τέταρτο υψηλότερο από άλλες πλατφόρμες όπως το Gripen, προσφέρει όμως σημαντικά υψηλότερες δυνατότητες. Ο τσεχικός στρατός δεν μπορεί να βασιστεί στα δεδομένα του Διαδικτύου αλλά λαμβάνονται υπόψη μόνο επίσημα στοιχεία. Η Τσεχική Δημοκρατία έχει μια λεπτομερή προσφορά από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης των σχετικών έργων, όπως η προετοιμασία της υποδομής για την παραλαβή των αεροσκαφών. Το F-35 αναδεικνύεται ως μια οικονομικά αποδοτική, επιλογή που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του ΝΑΤΟ και προσφέρει απαράμιλλες δυνατότητες σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας.

Πείτε μας την γνώμη στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα