ΣΦΟΔΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Κραχ στο Τουρκικό χρηματιστήριο

ΣΦΟΔΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Κραχ στο Τουρκικό χρηματιστήριο

Οι αγορές της Τουρκίας υπέστησαν τεράστιο πλήγμα τη Δευτέρα, χάνοντας σχεδόν όλα τα κέρδη του 2021, ενώ το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέστειλε τις συναλλαγές του, αφού ο κύριος δείκτης έπεσε κατά περισσότερο από 10%.

Η τουρκική λίρα υπέστη επίσης υποτίμηση σχεδόν 10% ως αποτέλεσμα της απόφασης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντικαταστήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Το νόμισμα έπεσε στο 7,91 έναντι του δολαρίου.


Η απόδοση των 10ετών δημοσίων ομολόγων της Τουρκίας αυξήθηκε επίσης κατά 319 μονάδες στο 17,25%.

Η απόφαση του Ερντογάν το Σάββατο να απολύσει τον Naci Agbal, πρώην διευθυντή προϋπολογισμού της τουρκικής προεδρίας, σόκαρε τους επενδυτές και τους οικονομολόγους καθώς είχε διοριστεί μόλις πριν από πέντε μήνες.

Ο αντικαταστάτης του Agbal, Sahap Kavcioglu, ακαδημαϊκός και τραπεζίτης, τον Φεβρουάριο είχε γράψει άρθρα που υποστηρίζουν την ανορθόδοξη θεωρία του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό.

“Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία απομάκρυνση από τον μηχανισμό της ελεύθερης αγοράς”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν σε μια προσπάθεια να καθυσηχάσει τις αγορές.

Ο Ελβάν επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της Τουρκίας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξάνεται εδώ και μήνες.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »