Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Σερβία: «Να αναλάβει το ΝΑΤΟ» – Έκκληση Βούτσιτς για Κόσοβο

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μετά από σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων στο Κόσοβο, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζήτησε ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ να αναλάβει τον έλεγχο της ασφάλειας στο βόρειο Κοσόβου. Αυτή η επείγουσα έκκληση έρχεται μετά τη φονική ανταλλαγή πυρών μεταξύ ένοπλων Σέρβων και της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα, σηματοδοτώντας μια από τις πιο σκληρές συγκρούσεις από τότε που το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Το βίαιο επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο χωριό Banjska, όπου περίπου 30 κουκουλοφόροι συμμετείχαν σε ανταλλαγή πυρών όλη την ημέρα της Κυριακής με περιπολικό της αστυνομίας. Στη συνέχεια, οι ένοπλοι αναζήτησαν καταφύγιο σε ένα σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι, κλειδωμένοι μαζί με μοναχούς και επισκέπτες.

Σερβία: «Να αναλάβει το ΝΑΤΟ» - Έκκληση Βούτσιτς για Κόσοβο - NEMESISHD
By Sgt. Stanford Toran – https://www.dvidshub.net/image/7120453/kosovo-bilat, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137730155

Αναφερόμενος στην κατάσταση, ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς συναντήθηκε με πρεσβευτές από πέντε δυτικές χώρες και την ΕΕ στο Βελιγράδι. Εξέφρασε έντονη επιθυμία η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) να αναλάβει «όλα τα θέματα ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», στη θέση των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου που επί του παρόντος ηγείται ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti.

Ο Κούρτι κατηγόρησε την κυβέρνηση της Σερβίας ότι παρέχει στήριξη στην ένοπλη ομάδα, έναν ισχυρισμό που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Βούτσιτς, ο οποίος αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλοι ήταν ντόπιοι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου που αντιστέκονταν στην τρομοκρατία της κυβέρνησής του.

Η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ KFOR, με περίπου 4.500 στρατιώτες σταθμευμένους στο Κοσσυφοπέδιο, εστιάζει κυρίως στη διατήρηση της ειρήνης, ειδικά σε περιοχές πυκνοκατοικημένες από Σέρβους. Αν και δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το ΝΑΤΟ στο αίτημα του Προέδρου Βούτσιτς, η προοπτική έγκρισης είναι αβέβαιη, δεδομένου του πρωταρχικού ρόλου της δύναμης στη διατήρηση της ειρήνης και όχι στην αστυνόμευση.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

ΥΠΕΞ Πολωνίας: «Αν μας επιτεθεί η Ρωσία θα χάσει»

Βαρσοβία, Πολωνία - Σε μια προειδοποίηση προς τη Ρωσία,...

Διαβάστε ακόμα