Η Αίγυπτος εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση προς το Ισραήλ και την Χαμάς σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, υπογραμμίζοντας τους σοβαρούς ανθρωπιστικούς κινδύνους που υπάρχουν. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγει την επιδείνωση της ήδη τεταμένης κατάστασης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, η Αίγυπτος λαμβάνει τα μέτρα της για να μην επιτρέψει μαζική είσοδο Παλαιστινίων στο Σινά.
Η προσπάθεια της Αιγύπτου να μεσολαβήσει και να σταθεροποιήσει την περιοχή, μέσω της επικοινωνίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να αποφευχθεί η επίθεση στη Ράφα φαίνεται ότι έχει καταρρεύσει, με την Χαμάς και το Ισραήλ να έχουν εμπλακεί σε σφοδρές ανταλλαγές πυρών τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με πηγές εντός της αιγυπτιακής κυβέρνησης, υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια τόσο για τη Χαμάς όσο και για το Ισραήλ τις τελευταίες ώρες με στόχο να σταματήσει η κλιμάκωση της κατάστασης ακόμα και την ύστατη στιγμή και να επαναλάβουν τις διπλωματικές συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.
Επιπλέον, η Αίγυπτος διευκρίνισε ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας παραμένει σε λειτουργία. Αυτή η εξέλιξη αντικρούει τις φήμες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης σήμερα για κλείσιμο της διάβασης και διασφαλίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχίσει να φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς εμπόδια από την Αίγυπτο.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο σχηματισμός της Ένωσης Αραβικών Φυλών (ATU) την 1η Μαΐου, γεγονός που παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της Αιγύπτου καθώς μέλη της ένωσης είναι και αρκετές φυλές του Σινά όπως αναφέρει το Middle east eye.
Αποτελούμενη από πέντε μεγάλες φυλές Βεδουίνων, η ATU με τις ευχές του Αλ-Σίσι στοχεύει να εδραιώσει την υποστήριξη των φυλών αυτών για το αιγυπτιακό κράτος.
Ωστόσο, η ένωση έχει προκαλέσει διαμάχες, με ορισμένους να φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία παραστρατιωτικών ομάδων που ίσως δράσουν ανεξέλεγκτα. Ο Mostafa Bakry, μια εξέχουσα φιλοκυβερνητική προσωπικότητα στην Αίγυπτο, έχει περιγράψει την ATU ως επέκταση του αιγυπτιακού στρατού, πυροδοτώντας εκτεταμένες συζητήσεις και ανησυχίες στην χώρα.
Η Αίγυπτος έχει επίσης οχυρώσει τα σύνορα της με τη Γάζα. Οι στρατιωτικές κινήσεις περιλαμβάνουν την δημιουργία επιπλέον τοίχους και την ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων και συστημάτων όπως αρμάτων μάχης M60 αλλά και αερομεταφερόμενων μονάδων. Οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο να εμποδίσουν μια μαζική εισροή Παλαιστινίων στο Αιγυπτιακό έδαφος.