Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Σχέδιο του Ισραήλ θα πλυμμηρίσει πιθανότατα τα τούνελ της Χαμάς στην Γάζα – WSJ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το Ισραήλ σκέφτεται να διαλύσει το εκτεταμένο δίκτυο τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας, αξιοποιώντας τη δύναμη του θαλασσινού νερού της Μεσογείου. Αυτό το σχέδιο, που στοχεύει στην εξάλειψη της υπόγειας υποδομής που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική ομάδα, περιλαμβάνει τη χρήση μεγάλων αντλιών νερού για να πλημμυρίσουν τα τούνελ.

Όπως αναφέρθηκε από αξιωματούχους των ΗΠΑ και αναφέρει και ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν τοποθετήσει στρατηγικά πέντε σημαντικές αντλίες νερού κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati στην πόλη της Γάζας. Αυτές οι αντλίες, με την ικανότητα να διοχετεύουν χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, είναι ικανές να κατακλύσουν το σύστημα σηράγγων μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σχέδιο του Ισραήλ θα πλυμμηρίσει πιθανότατα τα τούνελ της Χαμάς στην Γάζα - WSJ - NEMESIS HD
Photo by IDF

Αυτή η πρωτοβουλία, που κοινοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα, εξακολουθεί να εξετάζεται από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την εκτέλεσή της. Η πιθανή αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου εγείρει ερωτήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις αβέβαις συνέπειες χρήσης τόσο μεγάλων ποσοτήτων νερού κατά των σηράγγων που θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της επιφάνειας του εδάφους σε πολλές περιοχές στην Γάζα.

Ένας κρίσιμος παράγοντας στη διαδικασία λήψης τέτοιων αποφάσεων είναι η μοίρα των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Ο κίνδυνος για αυτούς τους ομήρους, που ενδεχομένως βρίσκονται μέσα στις σήραγγες, είναι σημαντικός παράγοντας.

Αυτή η στρατηγική του Ισραήλ ακολουθεί μια παρόμοια τακτική που χρησιμοποίησε ο αιγυπτιακός στρατός το 2015, η οποία περιελάμβανε το πλυμμήρισμα των σηράγγων κατά μήκος των νότιων συνόρων της Αιγύπτου με την Λωρίδα της Γάζας.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα