Η Ρωσία οπλίζει τη Βενεζουέλα: Δεν βλέπει πρόβλημα για παροχή του πυραύλου «Oreshnik» κόντρα σε ΗΠΑ

Η Μόσχα δηλώνει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για τη μεταφορά του νέου πυραυλικού συστήματος «Oreshnik» στη Βενεζουέλα, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατιωτική της παρουσία στη Λατινική Αμερική, ενώ αμερικανικές πηγές εκφράζουν ανησυχία για τις πρόσφατες κινήσεις ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών προς το Καράκας. Η Ρωσία προχωρά στη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της με τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με […]

Η Μόσχα δηλώνει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για τη μεταφορά του νέου πυραυλικού συστήματος «Oreshnik» στη Βενεζουέλα, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατιωτική της παρουσία στη Λατινική Αμερική, ενώ αμερικανικές πηγές εκφράζουν ανησυχία για τις πρόσφατες κινήσεις ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών προς το Καράκας.

Η Ρωσία προχωρά στη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της με τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλεξέι Ζουραβλιόφ, αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας. Όπως ανέφερε, η Μόσχα προμηθεύει το Καράκας «σχεδόν με ολόκληρη την γκάμα οπλικών συστημάτων, από ελαφρύ οπλισμό έως αεροπορικά μέσα», υπογραμμίζοντας ότι οι λεπτομέρειες των παραδόσεων παραμένουν απόρρητες.

«Δεν βλέπω κανένα εμπόδιο στην παροχή νέων συστημάτων όπως ο Oreshnik ή οι δοκιμασμένοι πύραυλοι Kalibr στη φιλική μας χώρα. Καμία διεθνής δέσμευση δεν περιορίζει τη Ρωσία σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Il-76 παρέδωσε πρόσφατα στη Βενεζουέλα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1 και Buk-M2E, ενισχύοντας τις δυνατότητες της αεράμυνας της χώρας.

Δύο ημέρες νωρίτερα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το Defense News, ανέφεραν ότι ένα Il-76, που ανήκει στην εταιρεία Aviacon Zitotrans, μια εταιρεία συνδεδεμένη με την παραστρατιωτική ομάδα Wagner και βρίσκεται ήδη υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ουκρανία προσγειώθηκε στο Καράκας. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για μεταφορές εξοπλισμού σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται Ρώσοι μισθοφόροι.

Η άφιξη του αεροσκάφους συνέπεσε με την πρόσφατη έκκληση του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προς τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν για αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη, εν μέσω εντεινόμενης παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καραϊβική.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την πρόοδο στη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «ήρεμη και πολύ ωφέλιμη».

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκπομπής του «Con Maduro +», που μεταδόθηκε στο κρατικό κανάλι Venezolana de Televisión (VTV), τόνισε ότι η κυβέρνησή του διατηρεί «καθημερινή και μόνιμη επικοινωνία» με την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για «πολλά εξελισσόμενα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα.

Αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής για την ενίσχυση της επιρροής της Μόσχας στη Λατινική Αμερική, περιοχή όπου η Βενεζουέλα λειτουργεί ως βασικός σύμμαχος του Κρεμλίνου.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

EKTAKTO| Αύριο η υπογραφή ΗΠΑ-Ιράν: Δηλώσεις Τραμπ για την τύχη του πυρηνικού προγράμματος

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η τελική συμφωνία με το Ιράν είναι προγραμματισμένο να υπογραφεί αύριο, Κυριακή, εξέλιξη που θα επιφέρει την άμεση απελευθέρωση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ωρών, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της κίνησης για το παγκόσμιο εμπόριο. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, «Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να υπογραφεί αύριο, και αμέσως μετά την υπογραφή της, τα Στενά του Ορμούζ είναι ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

«Διστάζουν οι ΗΠΑ» – Το Ιράν διαψεύδει το Πακιστάν για την υπογραφή της συμφωνίας

Οι διπλωματικές διεργασίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή φαίνεται να βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, εν αναμονή της υπογραφής της πολυαναμενόμενης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία επί του τελικού κειμένου για ένα πλαίσιο ειρήνης. Σύμφωνα με τον Σαρίφ, το Πακιστάν προετοιμάζεται ήδη για την ηλεκτρονική υπογραφή της συμφωνίας εντός των επόμενων 24 ωρών, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για τεχνικές συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Διαψεύδει ο Τραμπ το Ιράν για το σχέδιο συμφωνίας – “ΑΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΒΑΛΤΕ ΜΥΑΛΟ ΓΡΗΓΟΡΑ”

Σε πλήρη τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται ξανά η Ουάσιγκτον και...

Το Ιράν επικαλείται πιθανή συμφωνία 14 σημείων κόλαφος για ΗΠΑ με αποζημιώσεις 300 δις

Κοντά σε μια ιστορική διπλωματική καμπή φαίνεται πως βρίσκονται...

Περισσότερες Εξελίξεις