Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Ρωσία και Τουρκία πολύ κοντά στην δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τούρκια

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ρωσία και Τουρκία πλησιάζουν στην επίτευξη μιας κρίσιμης συμφωνίας για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ αποκάλυψε ότι επί του παρόντος βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ένας λεπτομερής οδικός χάρτης. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, που θα μπορούσε πιθανόν να οδηγήσει, σύμφωνα με τον Νόβακ, σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία στο εγγύς μέλλον.

Ο προτεινόμενος κόμβος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Ρωσίας να προσεγγίσει την Τουρκία παρακάμπτοντας τα προβλήματα που έχει με τις δυτικές χώρες, εκμεταλλευόμενη τις κακές σχέσεις που διαθέτει και ο Τούρκος Πρόεδρος με πολλές από αυτές και στηρίζεται στη μακροχρόνια φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει ενεργειακός κόμβος. Αυτή η πρωτοβουλία, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τη Ρωσία πέρυσι, στοχεύει να αντικαταστήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τοποθετεί την Τουρκία ως σημαντικό περιφερειακό εταίρο της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει στενή συνεργασία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της τουρκικής Botas, με τις συζητήσεις γύρω από τον οδικό χάρτη του έργου να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Η ίδρυση αυτού του κόμβου δεν αποτελεί μόνο στρατηγική εξέλιξη για τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό. Αντιπροσωπεύει μια αναδιάταξη των ενεργειακών εμπορικών δρόμων και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία σχεδιάζει σημαντικές αγορές φυσικού αερίου από την Τουρκία τα επόμενα χρόνια.

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα