ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ “ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ” ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρέσβης στο Ιράν, Λεβάν Τζαγκαριάν, ανακοίνωσε ότι ναυτικές δυνάμεις από τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα θα συμμετάσχουν σε κοινή άσκηση με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας στη θάλασσα και την εξάσκηση σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ένας στολίσκος δύο ρωσικών πλοίων έφτασε στα χωρικά ύδατα του Ιράν την Τρίτη για την άσκηση Maritime Security Belt 2021, λαμβάνοντας θερμή υποδοχή από το ιρανικό ναυτικό και το σώμα φρουρών της επανάστασης.

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματικοί αποβιβάστηκαν στο Λιμάνι Chabahar για να λάβουν μέρος σε συντονιστική ενημέρωση πριν από την έναρξη της άσκησης.

Μαζί με τα ρωσικά πλοία, στην άσκηση συμμετέχουν πολλά ιρανικά πλοία επιφανείας, υποβρύχια και μικρότερα παράκτια αμυντικά σκάφη, καθώς και πλοία έρευνας και διάσωσης.

Η άσκηση πραγματοποιείται σε έκταση 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αναμένεται να συμμετάσχουν στην πορεία κινεζικές και ινδικές δυνάμεις.

Ο Ναύαρχος του Ιρανικού Ναυτικού Gholamreza Tahani, δήλωσε ότι στόχος της άσκησης είναι «η ενίσχυση της ασφάλειας του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, η αντιμετώπηση της θαλάσσιας πειρατείας και τρομοκρατίας και η ανταλλαγή πληροφοριών».

«Το πιο σημαντικό μήνυμα αυτής της άσκησης είναι η ειρήνη και η φιλία για τις γειτονικές χώρες και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο Tahani. «Το Ιράν, 43 χρόνια μετα την επικράτηση της Επανάστασης [1979], έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας στη θαλάσσια επιστήμη και τεχνολογία που φιλοξενεί τις παγκόσμιες δυνάμεις για δεύτερη φορά για μια συνδιαστική άσκηση».

Την Κυριακή, ο Ιρανός Ναύαρχος Habibollah Sayyari, αναφέρθηκε στις ρωσο-ιρανικές ασκήσεις ως επίδειξη «της ναυτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν», λέγοντας ότι «όταν το ισχυρό ρωσικό ναυτικό κάνει ασκήσεις με το ιρανικό ναυτικό και τους φρουρούς της επανάστασης στέλνει ένα σαφές μήνυμα.»

Share