Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής περιορίζει τις δυνάμεις του Τράμπ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα συμβολικό ψήφισμα που επιδιώκει να περιορίσει την δυνανότητα του Προέδρου Donald Trump να κάνει πόλεμο στο Ιράν.

Το μέτρο πέρασε από το δημοκρατικό θάλαμο 224-194, αλλά αντιμετωπίζει ανηφορική οδό προς τη ρεπουμπλικανική Γερουσία.

Σκοπός του είναι να επιβάλει την έγκριση του Κογκρέσου για οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν, εκτός από περιπτώσεις επικείμενης επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ.

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ιράν έχουν δηλώσει σχέδια για περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες.

Το Ιράν αυτή την εβδομάδα εξαπέλυσε πυραύλους σε ιρακινές βάσεις που στέγαζαν αμερικανικές δυνάμεις, μετά την περασμένη εβδομάδα που οι ΗΠΑ σκότωσαν ανώτερο Ιρανό διοικητή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Το μέτρο της Πέμπτης στρέφει τον πρόεδρο να τερματίσει τη χρήση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ενάντια στο Ιράν, εκτός αν έχει χορηγηθεί άδεια του Κογκρέσου.

Προτάθηκε μια εξαίρεση, όταν είναι απαραίτητο, για να “υπερασπιστεί μια επικείμενη ένοπλη επίθεση”.

Tο μέτρο δεν μπορεί ναι αντιμετωπίσει πιθανό βέτο Trump επειδή είναι γνωστό ως ταυτόχρονο ψήφισμα, το οποίο δεν απαιτεί προεδρική υπογραφή.

Η πρόταση επικαλείται τον νόμο περί πολέμων του 1973, ο οποίος έδωσε στο Κογκρέσο τη δυνατότητα να ελέγξει την εξουσία του προέδρου να δεσμεύσει τις ΗΠΑ σε ένοπλες συγκρούσεις.

Αλλά νομικά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα ως προς το αν το Κογκρέσο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ταυτόχρονο ψήφισμα για να δεσμεύσει τον πρόεδρο.

Τελευταίες εξελίξεις

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες οι ένοπλες...

Διαβάστε ακόμα