Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια συστήματος HIMARS στην Ουκρανία – Πλήγμα από Iskander-M της Ρωσίας + ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Πόλεμος Ουκρανία-Ρωσία: Σε ένα σημαντικό πλήγμα κατά της Ουκρανίας, σήμερα δημοσιεύθηκε η πρώτη οπτικά επιβεβαιωμένη απώλεια ενός M142 HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ την Ουκρανία. Το σύστημα καταστράφηκε από ρωσικό πύραυλο Iskander-M ενώ ήταν σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου κοντά στο χωριό Nikanorovka, στα βόρεια της περιοχής του Ντονέτσκ. Η καταστροφή είχε επίσης ως αποτέλεσμα την έκρηξη των πυραύλων που ήταν γεμάτο προκαλώντας τεράστια έκρηξη. Το σύστημα HIMARS είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις δυνατότητες του πυροβολικού της Ουκρανίας και από ότι φαίνεται η Ρωσία έψαχνε επίμονα τρόπους να χτυπήσει αυτά τα συστήματα. Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι συνολικά καταστράφηκαν δύο συστήματα HIMARS.

Πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια συστήματος HIMARS στην Ουκρανία - Πλήγμα από Iskander-M της Ρωσίας + ΒΙΝΤΕΟ
Photo by x sources

Από την άφιξή τους τον Ιούνιο του 2022, τα συστήματα HIMARS είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων, παρέχοντας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μια εξαιρετικά ευκίνητη και ακριβή πλατφόρμα εκπομπής πυρών πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.

Με δυνατότητα εκτόξευσης εως έξι κατευθυνόμενων πυραύλων (ανάλογα το πυρομαχικό) σε αποστάσεις έως και περίπου 90 χιλιομέτρων και 165 χιλιομέτρων με χρήση ATACMS, αυτά τα συστήματα έχουν βελτιώσει σημαντικά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δωρίσει συνολικά 39 συστήματα HIMARS στην Ουκρανία, τα οποία έχουν γίνει κύριοι στόχοι των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων αντιπυροβολικού.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν δύο εκτοξευτές στη Χερσώνα χωρίς όμως να είναι ακόμα γνωστή η ημερομηνία καταστροφής τους. Αυτή η εξέλιξη δείχνει τις ολοένα πιο εξελιγμένες και επιθετικές τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στις προσπάθειές της να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας. Ως απάντηση στην αποτελεσματικότητα του ουκρανικού πυροβολικού, η Ρωσία φέρεται να βελτίωσε τη δική της τακτική χρήσης πυροβολικού, ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνολογίες όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan-10 για να ενισχύσει τις ικανότητές στόχευσης και βολών αντιπυροβολικού.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει υπογραμμίσει πρόσφατα τη σημασία συστημάτων όπως το HIMARS για τις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας. Σε δήλωσή του, ο Ζελένσκι τόνισε τον ρόλο αυτών των όπλων ακριβείας στην σύγκρουση, προς όφελος της Ουκρανίας.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα