18.5 C
Athens
Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

“ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ” – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ CNN

Διαβάστε ακόμα

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Παρασκευής στο CNN. 

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία για «εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών»  που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα και διεμήνυσε στον Ταγ΄θπ Ερντογάν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εκβιαστεί και χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία Ε.Ε. – Άγκυρας. 

Ερωτώμενος για τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα από την προηγούμενη Παρασκευή στην μεθόριο, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε πως η Τουρκία «στηρίζει πλήρως» τα άτομα που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

Κάνοντας αναφορά στους χιλιάδες συγκεντρωμένους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επανέλαβε πως δεν είναι Σύροι πολίτες από το Ιντλίμπ – όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά – αλλά πρόκειται για «άτομα που ζουν εδώ και καιρό στην Τουρκία και μιλούν άπταιστα τουρκικά».

«Δεν αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα ένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι συνειδητή η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς σαν πολιτικά πιόνια, για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία, πολλοί μιλούν άπταιστα τουρκικά».

Τόνισε ότι τις τελευταίες ώρες υπήρξε αύξηση της έντασης των επεισοδίων στον Έβρο, υπογραμμίζοντας πως «έγιναν προσπάθειες να κάψουν τον φράχτη μας και υπήρξαν πολλαπλές ρίψεις δακρυγόνων στις δυνάμεις μας».

«Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια συνεχής και συστηματική πρόκληση της Τουρκίας που δεν έχει καμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Τους χρησιμοποιεί η Τουρκία. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στα σύνορα», ανέφερε.

Αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της, υπογράμμισε πως δεν είναι η ελληνική πλευρά αυτή που υποκίνησε αυτή την κρίση. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που βοηθάμε κόσμο να περάσει παράνομα τα σύνορα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες» που έχει δεχθεί η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας πως «είναι πλήρως απαράδεκτο να μας κατηγορούν ότι δεν συμπεριφερόμαστε καταλλήλως σε αυτά τα άτομα σε μία στιγμή μεγάλης ανάγκης».

Διευκρίνισε, ακόμη, πως οι ελληνικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει χρήση ασύμμετρης βίας στις προσπάθειές τους να σταματήσουν τις παράνομες εισόδους στη χώρα. «Απλά απαντάμε στις προκλήσεις», είπε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό – για την οποία ο Ερντογάν ζήτησε αναθεώρηση – δήλωσε πως «είναι “νεκρή”, γιατί η Τουρκία αποφάσισε να την καταπατήσει πλήρως » .

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία.

Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα. Αυτό λέει η συμφωνία.

Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι η Τουρκία φέρει μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων και ανέκαθεν ήταν πρόθυμος να την στηρίξει η Ευρώπη. «Αλλά αυτό δεν θα συμβεί με εκβιασμό. Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει, να σταματήσει να είναι ο υποκινητής των fake news», διαμήνυσε.

Πρόσφατα Άρθρα

Νέος Ψυχρός Πόλεμος: CSTO εναντίον NATO

Με αφορμή τις πρόσφατες απειλές της Ρωσίας κατά της Φινλανδίας και γενικά των Σκανδιναβικών χωρών θα θέλαμε να εξηγήσουμε...

Σχετικά Άρθρα