H αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να προκαλέσει μια σύγκρουση πιο καταστροφική από τον Πρώτο & 2o Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.
Ο βετεράνος διπλωμάτης και αμφιλεγόμενος γεωπολιτικός στοχαστής δήλωσε στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ της Νέας Οικονομίας, που διοργάνωσε η Bloomberg Media,
ότι οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα μπορούσαν να επιλυθούν αν “οι δύο πλευρές προσπαθήσουν να ξεπεράσουν” τις διαφορές τους.
“Δεν απέχει πολύ από το να είμαστε στο πολύ αργά , επειδή είμαστε ακόμα στους πρόποδες ενός ψυχρού πολέμου”, είπε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Πέμπτης.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αποκλιμάκωση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ήταν “ουσιαστική” προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή.
Εάν η σύγκρουση τρέξει χωρίς περιορισμούς, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο από ό, τι στην Ευρώπη.
Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος ξέσπασε εξαιτίας μιας σχετικά μικρής κρίσης που δεν μπορούσε να σταματήσει.
Ο πρώην διπλωμάτης είπε ότι ελπίζει ότι οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα διευκολύνουν την ευρύτερη συνεργασία.
Οι εμπορικές συνομιλίες είναι «μια μικρή αρχή για μια πολιτική συζήτηση», σημείωσε ο Κίσινγκερ.
Ο Χένρυ Άλφρεντ Κίσινγκερ είναι Αμερικανός πολιτικός, ακαδημαϊκός -καθηγητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων-, συγγραφέας και διπλωμάτης. Κυριάρχησε στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από το 1969 ως το 1977, επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον (1969-1974) και Τζέραλντ Φορντ (1974-1977), ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας (National Security Advisor) και υπουργός Εξωτερικών.
Λόγω δε της συμβολής του στην κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1973 –αν και η κατάπαυση πυρός δεν είχε τελικά διάρκεια. Ταυτόχρονα, όμως, υπό την καθοδήγησή του η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε αποφασιστικά διάφορα αυταρχικά καθεστώτα, μεταξύ των οποίων η ελληνική Χούντα των Συνταγματαρχών και η χούντα του στρατηγού Αουγούστο Πινοσέτ στη Χιλή.