Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΠΟΡΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ – ΑΓ.ΣΟΦΙΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) απέρριψαν την Τρίτη πρόταση για άνοιγμα του μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για μουσουλμανικές προσευχές, ανέφερε η εφημερίδα Birgün.

Η πρόταση του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος İYİ καταψηφίστηκε από νομοθέτες από το AKP και από τον κατώτερο εταίρο του συνασπισμού, το Κόμμα Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας την Τρίτη, δήλωσε η Birgün. 

Οι νομοθέτες του αντι-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) απείχαν από την ψηφοφορία.

Η πρόταση σχετικά με την Αγία Σοφία έχει μετατραπεί στην πόλη «προς το παρόν», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου AKP Mehmet Muş.

Ο Muş είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ένα βήμα για το θέμα τον Ιούλιο, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να εκδώσει απόφαση σχετικά με τον πρώην Ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό.

Ο κύριος καθεδρικός ναός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετατράπηκε σε τζαμί μετά την οθωμανική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και μετατράπηκε σε μουσείο το 1935.

Eδω και χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει την αποκατάσταση της Αγιας Σοφιας ως τζαμί, μια κίνηση που θα ικανοποιούσε μια μακροχρόνια απαίτηση των Τούρκων Ισλαμιστών.

Η Ελλάδα μίλησε κατά της πρότασης.

Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν είπε ότι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας εξαρτάται από την Τουρκία και η Ελλάδα δεν είχε λόγο για το θέμα.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα