Δεν πήγε και τόσο καλά η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η σχέση του με τον Τζο Μπάιντεν παραμένει τεταμένη.

«Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής πορεια στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.

Ειδικότερα, επέκρινε τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών συστημάτων S-400, οι οποίες επέφεραν και τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin.

Ο Ερντογάν είπε ότι η θέση της Τουρκίας σχετικά με τη διατήρηση των συστοιχιών S-400 παραμένει αμετάβλητη.

«Συνεργάστηκα καλά με τον γιο του Μπους, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Ομπάμα, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού τελικά δεν κατάφερε να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, όπως είχε αιτηθεί.

Όσον αφορά τους τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, ο Ερντογάν είπε «Δεν έχουμε βρει κάτι λάθος στις σχέσεις με τη Ρωσία μέχρι τώρα», επισημαίνοντας ότι θα συζητήσει όλες τις πτυχές των ρωσοτουρκικών σχέσεων κατά την επερχόμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 29 Σεπτεμβρίου και προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης θα παρθεί κάποια σημαντική απόφαση.

Share