Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Περί επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν – Χτύπημα στο Ισφαχάν, δώρο για τα γενέθλια Χαμενεΐ – Ανάλυση και τα σενάρια

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ιράν, 19 Απριλίου 2024 – Τα ξημερώματα της Παρασκεύης 19 Απριλίου, πριν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ προλάβει να σβήσει τα κεράκια για να γιορτάσει τα 85 έτη του, ο ουρανός πάνω από το Ισφαχάν του Ιράν είδε εκρήξεις και μπαράζ αντιαεροπορικών πυρών. Αξιόπιστες πηγές, αμέσως απέδωσαν αυτή την ξαφνική στρατιωτική δραστηριότητα σε μια πιθανή επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή πυραύλων που στόχευε εγκαταστάσεις της πολεμικής αεροπορίας του Ιράν στην περιοχή κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν. Τι γνωρίζουμε όμως ως τώρα;

Αρχικά, οι περισσότερες πληροφορίες που μεταδίδονται μέχρι στιγμής είναι ανεπιβεβαίωτες και σε μεγάλο βαθμό δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ας τα πιάσουμε από την αρχή και ας δούμε όλα τα πιθανά σενάρια.

Κανένας Ισραηλινός αξιωματούχος δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η επίθεση εκτελέστηκε από το Ισραήλ, παρά τις διαρροές σε μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού που δείχνουν ότι το Ισραήλ εκτέλεσε το χτύπημα ως αντίποινα για τις πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις.

Τι χτυπήθηκε;

Περί επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν - Χτύπημα στο Ισφαχάν, δώρο για τα γενέθλια Χαμενεΐ - Ανάλυση και τα σενάρια για την επόμενη μέρα
PHOTO From @IntelliTimes X

Σύμφωνα με αναφορές από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, η τοπική αεράμυνα ενεργοποιήθηκε αμέσως και δήλωσε ότι αναχαίτισε με επιτυχία τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι αναφορές αυτές είναι εσφαλμένες καθώς 2 ή 3 μεσαίου μεγέθους εκρήξεις σημειώθηκαν στην αεροπορική βάση του Ισφαχάν, όπου σταθμεύουν τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-14 Tomcat που αγοράστηκαν από τον Σάχη πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, και ανεπιβεβαίωτα χτυπήματα υπάρχουν σε θέσεις αεράμυνας περιμετρικά του Ισφαχάν.

Αρκετά επίσης ανεπιβεβαίωτα, προς το παρόν, βίντεο έχουν βγει ήδη στην δημοσιότητα στηρίζοντας αυτόν τον ισχυρισμό.

Το χτύπημα ωστόσο δείχνει για τους Ιρανούς να ήταν στρατηγικό από την Μοσάντ εντός του Ιράν και δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη ένδειξη για το ποιός και τι χτυπήθηκε στην αεροπορική βάση πέρα από δορυφορικές φωτογραφίες από σήμερα το πρωί που δείχνουν μαυρισμένα σημεία στο έδαφος κοντά σε θέσεις είτε εκτοξευτών S-300 που προστατεύουν την βάση είτε μαχητικών.

Να τονίσουμε εδώ ότι παρόμοιες επιθέσεις με μη επανδρωμένα έχουν δεχθεί και στο παρελθόν Ιρανικές βάσεις και ξαναείχε αποδωθεί έμμεσα η ευθύνη στο Ισραήλ. Άρα, δεν τίθεται ζήτημα στρατηγικού μηνύματος προς το Ιράν, καθώς είναι ήδη γνωστή η δυνατότητα αυτή στους Ιρανούς.

Δεν υπάρχει ζημιά που να φανερώνει χρήση ισχυρών πυρομαχικών, τουλάχιστον με τις ως τώρα δορυφορικές λήψεις. Θα μπορούσε βέβαια να έχουν αναχαιτιστεί οι βολές ολιγάριθμων πυρομαχικών πριν φτάσουν στον στόχο ή να έχουν χτυπήσει και άλλα σημεία που δεν είναι γνωστά.

Σενάρια για πυραυλική επίθεση

Οι ιρανικές αρχές έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, περιγράφοντας την ενεργοποίηση της αεράμυνας ως κάτι συνηθισμένο απέναντι στις απειλές αυτές και λέγοντας ότι δεν υπήρξε κάποια ζημιά.

Ωστόσο, η επιλογή του στόχου αυτού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από πυρηνικές εγκαταστάσεις μπορεί να έχει βαθύτερα στρατηγικά μηνύματα. Άλλωστε το Ιράν σταμάτησε εκείνη την στιγμή όλες τις πτήσεις από και πρός το Ισφαχάν και έκλεισε τον εναέριο χώρο προσωρινά.

Ο στρατηγός Siavosh Mihandoost, διοικητής του Ιρανικού στρατού στο Ισφαχάν, καθησύχασε το κοινό σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση λέγοντας ότι η επίθεση δεν είχε προκαλέσει «καμία ζημιά» στις υποδομές της πόλης.

Χτύπημα και σε Συρία και Ιράκ – Βρέθηκαν πύραυλοι

Περί επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν - Χτύπημα στο Ισφαχάν, δώρο για τα γενέθλια Χαμενεΐ - Ανάλυση και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Εδώ όμως περιπλέκεται η κατάσταση καθώς το Ισραήλ κατηγορείται επίσης ότι πραγματοποίησε νυχτερινή επίθεση σε στρατιωτική εγκατάσταση ραντάρ στη νότια Συρία αλλά και κατά θέσεων στο Ιράκ και συγκεκριμένα κοντά στην Βαγδάτη.

Μάλιστα μέσα ενημέρωσης του λεγόμενου «Άξονα Αντίστασης» του Ιράν δημοσίευσαν και φωτογραφίες από Ισραηλινούς πυραύλους που απέτυχαν να βρουν στόχο στο Ιράκ. Η ανάλυση των φωτογραφίων και των βίντεο που πραγματοποιήσαμε στο NEMESIS HD δεν μπόρεσε να διακρίνει ποιός είναι τελικά ο τύπος του πυραύλου καθώς παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες τόσο με τους πυραύλους EXTRA, BLUE SPARROW, ROCKS και POPEYE του Ισραήλ.

Περί επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν - Χτύπημα στο Ισφαχάν, δώρο για τα γενέθλια Χαμενεΐ - Ανάλυση και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Κάθε διαφορετικός τύπος όμως, ίσως υποδηλώνει και μια διαφορετική διάσταση καθώς το Aziziyah στο Ιράκ, όπου βρέθηκαν τα απομεινάρια, είναι στην ευθεία με το Ισφαχάν του Ιράν.

Περί επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν - Χτύπημα στο Ισφαχάν, δώρο για τα γενέθλια Χαμενεΐ - Ανάλυση και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Γεγονός που υποδηλώνει ότι αν ο πύραυλος ήταν δύο σταδίων όπως εικάζεται για την περίπτωση χρήσης των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ισραήλ, πιθανότατα οι απειλές που αντιμετώπισε η Ιρανική αεράμυνα να μην ήταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά οι κεφαλές των Ισραηλινών πυραύλων, με κάποιες από αυτές να αναχαιτίζονται και άλλες να προκαλούν μικρή ζημιά στο αεροδρόμιο ή σε άλλη μη γνωστή τοποθεσία. Θα μπορούσε επίσης η έκρηξη να είναι από συντρίμια.

Μια ακόμα περίπτωση θα ήταν οι πύραυλοι αυτοί να ήταν decoy δηλαδή δολώματα για να ενεργοποιηθεί η αεράμυνα του Ιράν.

Σενάρια για την επόμενη μέρα και περί τελικής απάντησης Ισραήλ

Οι παράλληλες επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης ισραηλινής στρατηγικής για την αποσταθεροποίηση των περιφερειακών αντιπάλων του και συμμάχων του Ιράν και τη δοκιμή των αμυντικών μηχανισμών του Ιράν πριν από πιο αποφασιστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να έρθουν τις επόμενες ώρες.

Κανένας δεν μπορεί πάντως να αποκλείσει και το ενδεχόμενο να αποτελούν ψυχολογικές επιχειρήσεις με στόχο να προκαλέσουν άγχος στο Ιράν για να προχωρήσει σε ενεργοποιήσεις αεράμυνας και μετακινήσεις δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το χτύπημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ κατά του Ιράν, καθώς στερείται βασικά στοιχεία που τώρα δίνουν και πάλι ψυχολογική και τακτική νίκη για τους Ιρανούς τουλάχιστον δημόσια:

  1. Δεν έχουμε ανάληψη ευθύνης από το Ισραήλ.
  2. Δεν είναι μεγάλης κλίμακας και δεν προκάλεσε εμφανείς ζημιές, παρά τα μηνύματα τα όποια έστειλε.
  3. Το Ιράν δεν αναγνώρισε ότι η επίθεση εκτελέστηκε από το Ισραήλ και αναφέρει ότι γίνεται έρευνα.

Φυσικά θα μπορούσε να αποτελεί και μια τελική απάντηση από το Ισραήλ, η οποία θα ήταν όμως τόσο περιορισμένη που δεν θα ανταποκρινόνταν στις απειλές του Ισραήλ για εκδίκηση για το χτύπημα κατά του Ισραήλ από το Ιράν. Το σενάριο αυτό θα ευσταθούσε μόνο στην περίπτωση που το Ισραήλ ήθελε να απαντήσει με βάση τα αποτελέσματα της επίθεσης του Ιράν που και αυτά ήταν μικρές ζημιές στην αεροπορική βάση Νεβατίμ.

Είναι πιθανό να πρόκειται για μια δοκιμή της Ιρανικής αεράμυνας και της πρόθεσης του Ιράν να αντεπιτεθεί και να ακολουθήσει πιο σοβαρή επίθεση με όλα τα ενδεχόμενα ακόμα να είναι ανοιχτά.

Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες επί του θέματος στις 23:35 στην έκτακτη LIVE εκπομπή μας στο YouTube.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Δεκάδες απώλειες για την Ρωσία από φονικό χτύπημα 4 Ουκρανικών ATACMS

Πρόσφατα πλάνα από drone αποκάλυψαν μια φονική πυραυλική επίθεση...

Διαβάστε ακόμα