Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Ουκρανία: Τα Bayraktar TB2 αδύναμα να δράσουν απέναντι σε οργανωμένη αεράμυνα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Τουρκίας κάποτε χαρακτηρίζονταν ως «gamechanger» στον πόλεμο της Ουκρανίας και ως το μέλλον του σύγχρονου πολέμου, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Αυτή η τάση για τα Bayraktar TB2 όμως αρχίζει να χάνεται με το Business Insider να κάνει αναφορά στην μειωμένη αποτελεσματικότητα τους.

Κέρδισαν την προσοχή επειδή χτυπούσαν ρωσικά τανκς, τεθωρακισμένα και περιπολικά σκάφη, εμπνέοντας ακόμη και τους στίχους ενός νέου Ουκρανικού τραγουδιού. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, με τα περισσότερα από τα drones να καταρρίπτονται και τα υπόλοιπα λίγα να περιορίζονται σε καθήκοντα αναγνώρισης.

Αναλυτές, όπως ο Samuel Bendett από το Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων των ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 είναι πιο αποτελεσματικά όταν δεν υπάρχει προηγμένη αεράμυνα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου καθώς, η αργή και χαμηλή σε ύψος πτήση τους τα καθιστά ευάλωτα σε καλά οργανωμένα συστήματα αεράμυνας, όπως παρατηρήθηκε σε προηγούμενες συγκρούσεις.

Ουκρανία: Τα Bayraktar TB2 αδύναμα να δράσουν απέναντι σε οργανωμένη αεράμυνα
Photo by Ministry of Defence of Ukraine, CC BY 4.0

Η Ρωσία προσαρμόστηκε γρήγορα ενισχύοντας τις δυνατότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο, οδηγώντας σε επιτυχή κατάρριψη και εμπλοκή αρκετών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, αναγνωρίζοντας αυτή την μειωμένη αποτελεσματικότητα των UAV, χρησιμοποιούν τώρα κατά κύριο λόγο τα εναπομείναντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης αντί για επιθετικά χτυπήματα. Αξιοποιούν τα προηγμένα οπτικά και τους αισθητήρες των drones για να καθοδηγούν άλλα drones διατηρώντας παράλληλα μια ασφαλή απόσταση από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο ρωσικός στρατός, παρά τις πρώιμες ελλείψεις του με το χαμηλό ηθικό, την «άτσαλη» χρήση των τεθωρακισμένων και τις μειωμένες επιθέσεις της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχει προσαρμόσει τις στρατηγικές του για να αντιμετωπίσει τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας.

Μαθαίνοντας από τις αρχικές αποτυχίες, η Ρωσία βελτίωσε την άμυνά της και έδειξε την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τα κάποτε πολύτιμα για την Ουκρανία, TB2.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, αν και αρχικά ήταν πολλά υποσχόμενα για αρκετούς αναλυτές, αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικούς περιορισμούς και αναδεικνύουν την εξελισσόμενη φύση των σύγχρονων συγκρούσεων.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα