Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ουκρανία: Τα Bayraktar TB2 αδύναμα να δράσουν απέναντι σε οργανωμένη αεράμυνα

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Τουρκίας κάποτε χαρακτηρίζονταν ως «gamechanger» στον πόλεμο της Ουκρανίας και ως το μέλλον του σύγχρονου πολέμου, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Αυτή η τάση για τα Bayraktar TB2 όμως αρχίζει να χάνεται με το Business Insider να κάνει αναφορά στην μειωμένη αποτελεσματικότητα τους.

Κέρδισαν την προσοχή επειδή χτυπούσαν ρωσικά τανκς, τεθωρακισμένα και περιπολικά σκάφη, εμπνέοντας ακόμη και τους στίχους ενός νέου Ουκρανικού τραγουδιού. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, με τα περισσότερα από τα drones να καταρρίπτονται και τα υπόλοιπα λίγα να περιορίζονται σε καθήκοντα αναγνώρισης.

Αναλυτές, όπως ο Samuel Bendett από το Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων των ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 είναι πιο αποτελεσματικά όταν δεν υπάρχει προηγμένη αεράμυνα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου καθώς, η αργή και χαμηλή σε ύψος πτήση τους τα καθιστά ευάλωτα σε καλά οργανωμένα συστήματα αεράμυνας, όπως παρατηρήθηκε σε προηγούμενες συγκρούσεις.

Ουκρανία: Τα Bayraktar TB2 αδύναμα να δράσουν απέναντι σε οργανωμένη αεράμυνα
Photo by Ministry of Defence of Ukraine, CC BY 4.0

Η Ρωσία προσαρμόστηκε γρήγορα ενισχύοντας τις δυνατότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο, οδηγώντας σε επιτυχή κατάρριψη και εμπλοκή αρκετών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, αναγνωρίζοντας αυτή την μειωμένη αποτελεσματικότητα των UAV, χρησιμοποιούν τώρα κατά κύριο λόγο τα εναπομείναντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης αντί για επιθετικά χτυπήματα. Αξιοποιούν τα προηγμένα οπτικά και τους αισθητήρες των drones για να καθοδηγούν άλλα drones διατηρώντας παράλληλα μια ασφαλή απόσταση από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο ρωσικός στρατός, παρά τις πρώιμες ελλείψεις του με το χαμηλό ηθικό, την «άτσαλη» χρήση των τεθωρακισμένων και τις μειωμένες επιθέσεις της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχει προσαρμόσει τις στρατηγικές του για να αντιμετωπίσει τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας.

Μαθαίνοντας από τις αρχικές αποτυχίες, η Ρωσία βελτίωσε την άμυνά της και έδειξε την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τα κάποτε πολύτιμα για την Ουκρανία, TB2.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, αν και αρχικά ήταν πολλά υποσχόμενα για αρκετούς αναλυτές, αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικούς περιορισμούς και αναδεικνύουν την εξελισσόμενη φύση των σύγχρονων συγκρούσεων.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

Η κατάρριψη του F-117A στις 27/3/1999 από τους Σέρβους (Γιουγκοσλαβία)

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, στις 27 Μαρτίου 1999...

F-15I “Ra’am”: Το Strike Eagle της Ισραηλινής ΠΑ και οι δυνατότητες του

Το F-15I "Ra'am", που σημαίνει "Βροντή" στα εβραϊκά, προερχόμενο...

Τα Marder 1A3, τα BMP-1 και η ιστορία των ΤΟΜΑ στον Ελληνικό Στρατό

Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γύρω από...

IRIS-T SL: Ένας πύραυλος για όλες τις αποστολές

Αυτή την στιγμή, παρά τον μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών σε...

Doha Class/FCx-30: Όσα ξέρουμε για την ιταλική κορβέτα

Al Zubarah / Doha Class του Ναυτικού του ΚατάρΤο...

H145M: Το νέο οπλισμένο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων της Εθνικής Φρουράς

Η Εθνική Φρουρά εδώ και μήνες επέλεξε τα H145M...

Aermacchi M-346: Tο μελλοντικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη» θα...

Εξελίξεις