Οι αυτοματοποιημένοι πυργίσκοι με πολυβόλα που εγκαθιστά η Ουκρανία γύρω από το Κίεβο έχουν ήδη καταρρίψει ρωσικά αεριωθούμενα μη επανδρωμένα αεροχήματα, ανάμεσά τους και του τύπου Geran-5, δήλωσε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ. Είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο αναφέρει καταρρίψεις kamikaze drones από τα συστήματα αυτά, τα οποία στοχεύουν με μηχανική όραση και τεχνητή νοημοσύνη.
Μιλώντας στον ενιαίο τηλεοπτικό μαραθώνιο, ο Ιχνάτ είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την προσβολή ακόμη και αεριωθούμενων στόχων και αφαιρεί το ανθρώπινο σφάλμα από τη σκόπευση. «Ήμουν κι εγώ πολύ δύσπιστος», παραδέχθηκε, όπως μετέδωσε η Kyiv Post. Διευκρίνισε πάντως ότι η εμβέλεια εμπλοκής των πυργίσκων είναι περιορισμένη, επειδή το κύριο όπλο τους παραμένει ένα πολυβόλο.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την Κυριακή, κατά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς στο Κίεβο, ότι περισσότεροι από δώδεκα τέτοιοι πυργίσκοι, με πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών, έχουν ήδη εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα, μεταξύ άλλων σε γέφυρες, και ότι άλλοι οκτώ προγραμματίζονται για την περιφέρεια του Κιέβου.
Πιο δύσκολος στόχος τα αεριωθούμενα drones
Κατά τον Ιχνάτ, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περίπου 50 αεριωθούμενα drones σε καθεμία από τις δύο προηγούμενες νύχτες. Το ποσοστό αναχαίτισης κυμαίνεται στο 85-92% για τα συμβατικά Shahed και στο 50-70% για τα αεριωθούμενα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε και μετέφερε η κρατική πλατφόρμα UNITED24 Media.
Ο εκπρόσωπος της Αεροπορίας τόνισε ότι οι πυργίσκοι είναι ένα μόνο από τα μέσα που χρησιμοποιούνται. Τον κύριο ρόλο απέναντι στα αεριωθούμενα drones έχουν τα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ συμμετέχουν επίσης τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Shilka και Gepard, οι κινητές ομάδες πυρός και τα drones αναχαίτισης, όπως μετέδωσε το NV. Ο Ιχνάτ δεν ανέφερε πόσα drones έχουν καταρριφθεί από τους πυργίσκους.

