Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Όπλο «κλειδί» κατά της Ρωσίας οι «νέοι» ATACMS των 300 χλμ – Πληροφορίες για κρυφές προμήθειες από ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Κίεβο, Ουκρανία – Πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς δήλωσε πως θα περιλαμβάνει το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η απόκτηση ATACMS είναι πολύ σημαντική για τον ουκρανικό στρατό, αλλά η Ουκρανία μέχρι στιγμής (επισήμως) είχε μόνο την έκδοση μεσαίου βεληνεκούς που φτάνει τα 165 χιλιόμετρα σε σύγκριση με τους μεγάλου βεληνεκούς που αγγίζουν τα 300. Ωστόσο, μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, που επικαλούνται Αμερικανό αξιωματούχο, αναφέρουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη παραδώσει κρυφά πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία εδώ και μερικές εβδομάδες.

Οι πύραυλοι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ, ήταν μέρος ενός σημαντικού πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 12 Μαρτίου και έχουν ενισχύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει επιχειρήσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Όπλο «κλειδί» κατά της Ρωσίας οι «νέοι» ATACMS των 300 χλμ - Πληροφορίες για κρυφές προμήθειες από ΗΠΑ
Photo by US DoD

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως οι ATACMS μεγάλου βεληνεκούς έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη δύο φορές από την Ουκρανία. Πρώτη φορά φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν στις 17 Απριλίου, με στόχο ρωσικό αεροδρόμιο στην Κριμαία, περίπου 165 χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου. Η δεύτερη χρήση αναφέρει πως έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με στόχο ρωσικές στρατιωτικές θέσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Αμερικανικά media επίσης, επιβεβαιώνουν τη δήλωση Ζελένσκι επικαλούμενα δελτίο Τύπου του Πενταγώνου. Συγκεκριμένα, μεταδίδουν πως το πακέτο βοήθειας που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει αποστολή ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με άλλα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις για κατάπαυση πυρός στην Γάζα από Ισραήλ και Χαμάς πριν την εισβολή στην Ράφα – Τι ξέρουμε ως τώρα

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισέλθει με τις δυνάμεις του στο τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, την Ράφα που βρίσκονται αρκετές δυνάμεις της Χαμάς αλλά και ένα τεράστιο κύμα προσφύγων που μετακινήθηκαν από την Βόρεια Γάζα και το Χαν Γιουνίς, αυξάνοντας τους φόβους για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση μαχών.

Διαβάστε ακόμα