ΟΧΙ ΠΟΥΤΙΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ: Ρωσική απάντηση στις ΗΠΑ για την Open Skies

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα νόμο ο οποίος επισημοποιεί την έξοδο της Ρωσίας από τη συνθήκη Open Skies, συμφωνία η οποία επιτρέπει πτήσεις άοπλων κατασκοπευτικών αεροσκαφών πάνω από τις χώρες μέλη.

Η Ρωσία περίμενε ότι ο Πούτιν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσαν να συζητήσουν τη συνθήκη στην επικείμενη συνάντησή τους στη Γενεύη.

Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις ενημέρωσε τη Μόσχα τον Μάιο ότι δεν θα ξαναμπεί στη συμφωνία μετά την απόσυρση της κυβέρνησης Τραμπ πέρυσι.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συνθήκη έχει “διαταράξει σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων” μεταξύ των μελών της συμφωνίας και ανάγκασε τη Ρωσία να αποχωρήσει κι αυτή.

“Αυτό προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην τήρηση της συνθήκης και τη σημασία της για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας, δημιουργώντας απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας”, ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωσή του στον ιστότοπό του.

Η Ρωσία περίμενε από τον Τζό Μπάιντεν να αναστρέψει την απόφαση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ. Παρ’ όλ’ αυτά, η αμερικανική κυβέρνηση δεν ξαναμπήκε στην εν λόγω συνθήκη, κατηγορώντας τη Μόσχα για παραβίαση του συμφώνου, κάτι που η ίδια αρνείται.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι λυπούνται για την απόφαση των ΗΠΑ να μην επανενταχθούν, χαρακτηρίζοντάς την “πολιτικό λάθος” και προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή δεν θα δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για τη σύνοδο της Γενεύης.

Share