ΓΛΕΙΨΙΜΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Ο Τσαβούσογλου παρακαλάει τον Μακρόν

ΓΛΕΙΨΙΜΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Ο Τσαβούσογλου παρακαλάει τον Μακρόν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε άρθρο του σε γαλλικό περιοδικό την Κυριακή ότι παρά τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας τα τελευταία χρόνια, οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι και οι δύο χώρες “έχουν μόλις περάσει μια περίοδο έντασης”, την οποία χαρακτήρισε “ασυνήθιστη για δύο συμμάχους”.

Αναφερόμενος στην εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Γαλλία και η Τουρκία “ουσιαστικά μοιράζονται τις ίδιες προτεραιότητες” σε διάφορα ζητήματα, όπως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης εκεί και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Ανέφερε ότι η Τουρκία είχε πρόσφατα “ειλικρινείς και γόνιμες συζητήσεις” με τη Γαλλία για αυτό το θέμα.

Για τις εντάσεις με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι οι διαφωνίες “σήμερα αποτελούν αντικείμενο ήρεμου διαλόγου στο πλαίσιο διαφόρων μηχανισμών με την Αθήνα”.

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει και δεν είχε ποτέ επεκτατική φιλοδοξία εναντίον της Ελλάδας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ανέφερε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκυπρίους “εάν συμφωνήσουν στους στόχους των διαπραγματεύσεων”.

Στον Καύκασο, η Τουρκία και η Γαλλία μπορούν να καθιερώσουν μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Στα Βαλκάνια, τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι αντίπαλος, αλλά “διαδραματίζει συμπληρωματικό ρόλο στις Ευρωπαϊκές και διατλαντικές πολιτικές για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής”.

Τέλος, τόνισε εκ νέου ότι η Τουρκία και η Γαλλία είναι και θα παραμείνουν σύμμαχοι και ότι “πρέπει να διασφαλίσουν ότι καμία παρεξήγηση δεν θα διαταράξει αυτή τη σχέση φιλίας με την οποία οι δύο χώρες είναι ειλικρινά συνδεδεμένες”.

Share
Translate »