Ο Τραμπ παρά τα λόγια ετοιμάζεται για σφοδρά στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εξαπόλυσης νέων αεροπορικών επιθέσεων κατά του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών δικτύων, ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση εάν δεν υπάρξει άμεση διπλωματική υποχώρηση από την Τεχεράνη, την ώρα που οι ιρανικές δυνάμεις προειδοποιούν για «συντριπτική» απάντηση. Την Παρασκευή, ο Τραμπ συγκάλεσε κρίσιμη συνάντηση […]

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εξαπόλυσης νέων αεροπορικών επιθέσεων κατά του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών δικτύων, ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση εάν δεν υπάρξει άμεση διπλωματική υποχώρηση από την Τεχεράνη, την ώρα που οι ιρανικές δυνάμεις προειδοποιούν για «συντριπτική» απάντηση.

Την Παρασκευή, ο Τραμπ συγκάλεσε κρίσιμη συνάντηση με την ανώτατη ηγεσία εθνικής ασφάλειας. Στο τραπέζι των συζητήσεων με τον αντιπρόεδρο JD Vance, τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τέθηκαν οι στρατιωτικές επιλογές σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών.

Σύμφωνα με αναφορές, οι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Ενεργειακές υποδομές του Ιράν για την οικονομική του αποδυνάμωση.
  • Εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων που έχουν αποκατασταθεί πρόσφατα.
  • Το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο παραμένει προστατευμένο σε υπόγειες τοποθεσίες.

Πηγές στον Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι ο Τραμπ επιδιώκει μια «καθοριστική» επιχείρηση που θα του επιτρέψει να κηρύξει τη νίκη και να τερματίσει οριστικά τη σύγκρουση. Παρά την αρχική πρόθεση να δοθεί χώρος στη διπλωματία, η απογοήτευση του προέδρου από τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων φαίνεται να τον οδηγεί προς τη στρατιωτική οδό.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αντανακλάται στην κινητικότητα εντός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Αρκετοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικό προσωπικό ακύρωσαν τις άδειες για το τριήμερο της Ημέρας Μνήμης (Memorial Day). Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον, απουσιάζοντας από τον γάμο του γιου του, λόγω «περιστάσεων που αφορούν την κυβέρνηση».

Παρόλα αυτά, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, διευκρίνισε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση, τονίζοντας ωστόσο ότι «ο πρόεδρος υπήρξε σαφής για τις συνέπειες που θα υπάρξει αν το Ιράν αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία». Από την πλευρά της, η Τεχεράνη διαμηνύει πως είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας νέας αμερικανικής επίθεσης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν ανασυγκροτηθεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Εάν ο Τραμπ διαπράξει άλλη μια ανοησία, η απάντηση θα είναι σίγουρα πιο συντριπτική και πικρή για τις ΗΠΑ από την πρώτη ημέρα του πολέμου», δήλωσε ο Γκαλιμπάφ.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

Σουδάν: Drones των RSF κατέστρεψαν Τουρκικό σύστημα HISAR-A + Δημοσίευση βίντεο από το πλήγμα

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν, έδωσαν...
00:00:00

LIVE 22:00 – Κλιμάκωση από Τούρκους – Συζήτηση για PATRIOT, εξελίξεις & πόλεμος Ιράν-Τραμπ-Ισραήλ

Μην χάσετε απόψε, Πέμπτη, στις 22:00 το LIVE του NemesisHD «Κλιμάκωση από Τούρκους - Συζήτηση για PATRIOT, εξελίξεις & πόλεμος Ιράν-Τραμπ-Ισραήλ».

Τουρκικά σενάρια απόβασης στη Λήμνο: Το ελληνικό «τείχος» σε μια από τις πιο πυκνές ζώνες άρνησης πρόσβασης (A2/AD)

Η πρόσφατη κλιμάκωση της τουρκικής δραστηριότητας στο Βόρειο Αιγαίο, με...

Περισσότερες Εξελίξεις