Σε μια τολμηρή κίνηση που υπογραμμίζει την ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο πρέσβης Sylvain Itte (Σιλβάν Ίττε) θα παραμείνει στον Νίγηρα, αψηφώντας την 48ωρη εντολή απέλασης που εξέδωσε η χούντα την περασμένη Παρασκευή.
«Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη: δεν αναγνωρίζουμε τους πραξικοπηματίες», δήλωσε ο Μακρόν, τονίζοντας την ακλόνητη υποστήριξη της Γαλλίας στον έκπτωτο πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά. «Νομίζω ότι η πολιτική μας είναι η σωστή. Βασίζεται στο θάρρος του Προέδρου Μπαζούμ και στην αφοσίωση του πρεσβευτή μας, ο οποίος παραμένει παρά τις πιέσεις».
EN DIRECT | Conférence des Ambassadrices et des Ambassadeurs. Suivez le discours du Président @EmmanuelMacron: https://t.co/GO6Q4QWwLK
— Élysée (@Elysee) August 28, 2023
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Νίγηρα ανέφερε ως λόγους για την απέλαση την άρνηση του πρεσβευτή να συναντηθεί με την ηγεσία της χούντας και ενέργειες «αντίθετες με τα συμφέροντα του Νίγηρα». Ο Μακρόν, ωστόσο, συνεχάρη τον Γάλλο Πρέσβη για το θάρρος και τη αφοσίωση του, δηλώνοντας ότι η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει ξανά παρόμοιες προκλήσεις σε χώρες όπως το Σουδάν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές του Νίγηρα έχουν διακόψει την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στην γαλλική πρεσβεία και εμποδίζουν την μεταφορά τροφίμων προς το κτίριο.
🇳🇪 🇫🇷 | Niger cuts off electricity and water to the French Embassy, no food deliveries allowed
— Sphithiphithi Evaluator (@_AfricanSoil) August 28, 2023
This after they gave the French ambassador 48 hours to leave the country.
Niger also told the US, Germany and Nigeria ambassadors to leave their country immediately. pic.twitter.com/YgSttNsrqL
Η Γαλλία διατηρεί στρατιωτική παρουσία στον Νίγηρα, με 1.500 στρατιώτες να βοηθούν την κυβέρνηση Μπαζούμ στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους. Ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε την παρουσία των γαλλικών στρατευμάτων, δηλώνοντας ότι χωρίς την παρέμβαση της Γαλλίας, ο Νίγηρας και οι γειτονικές χώρες Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο θα βρίσκονταν σε υπαρξιακό κίνδυνο.

Η στρατιωτική ηγεσία στο Νίγηρα ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου, θέτοντας τον ίδιο και την οικογένειά του υπό κράτηση. Το πραξικόπημα έχει καταδικαστεί ευρέως από διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του δυτικοαφρικανικού μπλοκ ECOWAS, το οποίο προέτρεπε τη χούντα να επαναφέρει τον έκπτωτο πρόεδρο στην εξουσία. Η ECOWAS έχει δηλώσει την επικέντρωσή της στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης βρίσκεται επίσης στο τραπέζι.
Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!