Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Μακρόν αγνοεί τους πραξικοπηματίες: «Ο Γάλλος πρέσβης παραμένει στον Νίγηρα»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια τολμηρή κίνηση που υπογραμμίζει την ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο πρέσβης Sylvain Itte (Σιλβάν Ίττε) θα παραμείνει στον Νίγηρα, αψηφώντας την 48ωρη εντολή απέλασης που εξέδωσε η χούντα την περασμένη Παρασκευή.

«Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη: δεν αναγνωρίζουμε τους πραξικοπηματίες», δήλωσε ο Μακρόν, τονίζοντας την ακλόνητη υποστήριξη της Γαλλίας στον έκπτωτο πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά. «Νομίζω ότι η πολιτική μας είναι η σωστή. Βασίζεται στο θάρρος του Προέδρου Μπαζούμ και στην αφοσίωση του πρεσβευτή μας, ο οποίος παραμένει παρά τις πιέσεις».

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Νίγηρα ανέφερε ως λόγους για την απέλαση την άρνηση του πρεσβευτή να συναντηθεί με την ηγεσία της χούντας και ενέργειες «αντίθετες με τα συμφέροντα του Νίγηρα». Ο Μακρόν, ωστόσο, συνεχάρη τον Γάλλο Πρέσβη για το θάρρος και τη αφοσίωση του, δηλώνοντας ότι η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει ξανά παρόμοιες προκλήσεις σε χώρες όπως το Σουδάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές του Νίγηρα έχουν διακόψει την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στην γαλλική πρεσβεία και εμποδίζουν την μεταφορά τροφίμων προς το κτίριο.

Η Γαλλία διατηρεί στρατιωτική παρουσία στον Νίγηρα, με 1.500 στρατιώτες να βοηθούν την κυβέρνηση Μπαζούμ στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους. Ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε την παρουσία των γαλλικών στρατευμάτων, δηλώνοντας ότι χωρίς την παρέμβαση της Γαλλίας, ο Νίγηρας και οι γειτονικές χώρες Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο θα βρίσκονταν σε υπαρξιακό κίνδυνο.

Ο Μακρόν αγνοεί τους πραξικοπηματίες: «Ο Γάλλος πρέσβης παραμένει στον Νίγηρα»
By Sphithiphithi Evaluator (twitter)

Η στρατιωτική ηγεσία στο Νίγηρα ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου, θέτοντας τον ίδιο και την οικογένειά του υπό κράτηση. Το πραξικόπημα έχει καταδικαστεί ευρέως από διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του δυτικοαφρικανικού μπλοκ ECOWAS, το οποίο προέτρεπε τη χούντα να επαναφέρει τον έκπτωτο πρόεδρο στην εξουσία. Η ECOWAS έχει δηλώσει την επικέντρωσή της στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης βρίσκεται επίσης στο τραπέζι.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα