Η εύθραυστη εκεχειρία που είχε επιτευχθεί κατέρρευσε οριστικά. Η πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν εκ νέου πλήρη ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια και οι ισχυροί βομβαρδισμοί της CENTCOM προκάλεσαν την άμεση και βίαιη αντίδραση της Τεχεράνης.
Η Γενική Διοίκηση των Αμυντικών Δυνάμεων του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε και κατέστρεψε με επιτυχία εχθρικούς εναέριους στόχους τις πρώτες πρωινές ώρες. Η στρατιωτική ηγεσία του νησιωτικού κράτους τόνισε ότι «το Ιράν συνεχίζει τη συστηματική εχθρική του προσέγγιση μέσω εγκληματικών επιθέσεων που στοχεύουν αμάχους».
Την ίδια στιγμή, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) υποστήριξε ότι κατέστρεψε το κέντρο διοίκησης, τις αποθήκες εφοδιασμού και τις δεξαμενές καυσίμων του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ που εδρεύει στο Μπαχρέιν. Στο γειτονικό Κουβέιτ, οι ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι αναχαίτισαν τουλάχιστον έναν βαλλιστικό πύραυλο, πέντε πυραύλους κρουζ και 33 drones που κατευθύνονταν προς ζωτικές υποδομές. Ωστόσο, ένα πολεμικό πλοίο του Κουβέιτ χτυπήθηκε χθες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων στρατιωτών, ενώ αναφέρθηκαν και υλικές ζημιές από πυρκαγιά που ξέσπασε στον στρατηγικό εφοδιαστικό κόμβο των ΗΠΑ στη Μίνα Αμπντουλάχ.
Παράλληλα, η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι η δική της αεράμυνα κατέρριψε τρεις ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της με κατεύθυνση προς το έδαφός της. Ο IRGC παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε drones για να πλήξει την αμερικανική αεροπορική βάση Αλ-Αζράκ στο ιορδανικό έδαφος λέγοντας ότι στόχευσε Αμερικανικά μαχητικά F-18 που έχουν επιτεθεί στο Ιράν.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε εξαιρετικά επιθετικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Fox News και την εκπομπή «Special Report» με τον Μπρετ Μπάιερ. Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να ισοπεδώσουν τις υποδομές του Ιράν αν η Τεχεράνη αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά απόψε. Θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά αύριο το βράδυ. Θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά το επόμενο βράδυ, και την επόμενη εβδομάδα τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά άσχημα γι’ αυτούς, γιατί σειρά έχουν οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας και οι γέφυρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος. Πρόσθεσε δε με νόημα: «Θα κρατήσω τους ενεργειακούς στόχους για το τέλος, αλλά τελικά θα τους πλήξουμε κι αυτούς».
Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή είναι γιγαντιαία. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 19 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, περιπολούν στην Αραβική Θάλασσα, ενώ εκατοντάδες στρατιωτικά αεροσκάφη της CENTCOM βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Πριν από την ιρανική αντεπίθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν ολοκληρώσει έναν εκτεταμένο κύκλο αεροπορικών επιδρομών κατά μήκος των ιρανικών ακτών. Στο στόχαστρο βρέθηκε επανειλημμένα η πόλη Μπουσέρ, η οποία φιλοξενεί το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ο κυβερνήτης της περιοχής, Μοχαμάντ Μοζαφαρί, επιβεβαίωσε ότι βλήματα έπληξαν τέσσερις τοποθεσίες στην πόλη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξαν θύματα.
Πιο αιματηρό ήταν το πλήγμα στη βάση Μπαμπούρ στην πόλη Ιρανσάρ του νοτιοανατολικού Ιράν. Σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, 13 αμερικανικοί πύραυλοι έπληξαν στρατώνες και ξενώνες της 388ης Ταξιαρχίας, σκοτώνοντας επτά στρατιώτες και τραυματίζοντας αρκετούς ακόμη. Η Τεχεράνη έκανε λόγο για «άνανδρη επιθετικότητα» και ορκίστηκε ότι «θα δοθεί αποφασιστική απάντηση σε αυτό το έγκλημα στον κατάλληλο χρόνο».
Η κλιμάκωση της έντασης προκάλεσε άμεση άνοδο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Σε μια παράλληλη κίνηση οικονομικού πολέμου, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δέσμευσε περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια, επιβάλλοντας κυρώσεις σε ψηφιακά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που συνδέονται άμεσα με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.





