Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τα Γενικά Επιτελεία να πραγματοποιούν διαδοχικές, κρίσιμες συναντήσεις με κορυφαίους εκπροσώπους της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας. Στο επίκεντρο των επαφών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) βρίσκονται τεχνολογίες αιχμής, αναβαθμίσεις υφιστάμενων πλατφορμών, μη επανδρωμένα συστήματα και προηγμένα πυρομαχικά.
Η αρχή έγινε την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπου έλαβε χώρα συνάντηση με στελέχη της γαλλικής Naval Group και της κοινοπραξίας MBDA. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Veronique Guibert Bustos (Head Of Naval Platforms Integration), ο Olivier Dorbon (Frigates Programs And Offers Director), ο Jean-Marie David Pinot (Country Director για την Ελλάδα) και ο Jean Clorennec (Whole Warship Architect), παρουσίασαν στους επιτελείς του ΓΕΝ τις νέες, αναβαθμισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες που προτείνονται για τις κορυφαίες ελληνικές φρεγάτες κλάσης ΚΙΜΩΝ (FDI HN).
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026, οι επιτελείς του ΓΕΝ συναντήθηκαν με εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας Exail. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Guillaume Eudeline, Jean Lagaillarde, Julien Lalanne De Saint Quentin, Theo Belle, καθώς και οι Έλληνες συνεργάτες Νικόλαος Χριστόπουλος, Παναγιώτης Καπασάκης και ο CEO της Oceankin, Κωνσταντίνος Χασιώτης. Το αντικείμενο της συζήτησης εστιάστηκε στις δυνατότητες των μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων (UUV) και των προηγμένων συστημάτων αδρανειακής ναυτιλίας, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για τις σύγχρονες ανθυποβρυχιακές και ναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, το ΓΕΣ επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του φορητού οπλισμού και των πυρομαχικών. Στις 2 Ιουλίου 2026, η εταιρεία Ariexpo, εκπροσωπούμενη από στελέχη της, παρουσίασε στους επιτελείς του Στρατού Ξηράς τις τελευταίες εξελίξεις και τις δυνατότητες της γερμανικής Rheinmetall Ammunition Division στον κρίσιμο τομέα των πυρομαχικών. Μόλις μία ημέρα μετά, στις 3 Ιουλίου 2026, ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους του ομίλου Colt CZ Group SE, οι οποίοι ανέλυσαν το χαρτοφυλάκιο των διαθέσιμων προϊόντων τους και τις τεχνολογικές καινοτομίες στα φορητά όπλα.
Η αεροπορική υποστήριξη και η αναβάθμιση του στόλου των μεταγωγικών βρέθηκαν στο προσκήνιο την Τρίτη 7 Ιουλίου 2026. Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη του αμερικανικού κολοσσού L3Harris. Οι Dan Shrage (Director of Program Management) και David Coody (Director of Strategy and BD), συνοδευόμενοι από τους εγχώριους εκπροσώπους της εταιρείας, Γεράσιμο Ματιάτο και Ηλία Τσότρα, συζήτησαν με επιτελείς του ΓΕΑ, της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) και της 112 Πτέρυγας Μάχης τις προοπτικές εκσυγχρονισμού των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 Hercules, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αερομεταφορών της χώρας.
Την ίδια ημέρα, 7 Ιουλίου 2026, η Thales Group διοργάνωσε εξειδικευμένη τεχνική ημερίδα (workshop) για στελέχη του ΓΕΣ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Οι David Dubois και Marco Zender από το τμήμα Avionics Training and Simulation, μαζί με τον Νικόλαο Αποστόλου της Thales Hellas, παρουσίασαν τα εξελιγμένα συστήματα Gladiator και Satis, προσφέροντας λύσεις στον τομέα της εξομοίωσης και της επιχειρησιακής εκπαίδευσης.
Τέλος, η στροφή στις αυτόνομες χερσαίες πλατφόρμες επισφραγίστηκε στις 8 Ιουλίου 2026, με την παρουσίαση της ελληνικής εταιρείας Multiapp Solutions προς τους επιτελείς των ΓΕΣ και ΓΕΑ. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Δημήτριος Μακρής, ανέλυσε τις δυνατότητες των Μη Επανδρωμένων Χερσαίων Οχημάτων (UGV) που αναπτύσσει η εταιρεία, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των ελληνικών επιτελείων για την ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων στο σύγχρονο πεδίο μάχης.





