Την έμπρακτη στήριξή της στην Κύπρο εξέφρασε ομάδα 14 Αμερικανών γερουσιαστών, η οποία με πρωτοβουλία της παροτρύνει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πιέσει τον Τούρκο ομόλογό του, ώστε να προσέξει τις ενέργειές του στην επερχόμενη επίσκεψή του στα κατεχόμενα και να μην ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Η ομάδα των γερουσιαστών ανέφερε σε επιστολή της προς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην τουρκική κυβέρνηση εάν οι προειδοποιήσεις δεν τηρηθούν. Στην ομάδα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Κρις Βαν Χόλεν.
«Σας προτρέπουμε να συνεργαστείτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταστήσετε σαφές, εκ των προτέρων, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να στηρίξει την επανεγκατάσταση πληθυσμού ή την επαναλειτουργία των Βαρωσίων θα αντιμετωπιστεί με πολύπλευρες κυρώσεις», ανέφεραν.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουλίου αναμένεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να μεταβεί στα κατεχόμενα για τον εορτασμό της τουρκικής εισβολής στο νησί. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη απευθύνει συστάσεις στον Ερντογάν να μην προβεί σε προκλητικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του· ο Τούρκος πρόεδρος όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα ακολουθήσει τις οδηγίες κανενός και θα πράξει σύμφωνα με τη δική του κρίση.

