Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

«Να προσέχει μην του γυρίσει μπούμερανγκ»: Στέλεχος ΟΗΕ για Ζελένσκι

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Καθώς ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αυτός που διεκδικεί την περισσότερη προσοχή είναι ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky. Μέσα στο πλαίσιο του πολέμου με τη Ρωσία, ο ρόλος και οι ενέργειες του Ζελένσκι υπόκεινται σε έντονο έλεγχο, όχι μόνο από τις δυτικές δυνάμεις αλλά και από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Volodymyr Zelensky, θα παραβρεθεί αυτοπροσώπως στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και πρωταρχικός του στόχος είναι να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη ενάντια στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή του 2022. Ωστόσο, η παρουσία του και η προσοχή που λαμβάνει η Ουκρανία έχουν αναδείξει τον διχασμό της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο Richard Gowan, Διευθυντής του ΟΗΕ στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων, προειδοποιεί ότι ο Zelensky θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά, καθώς μια πολύ επίμονη στάση θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατρέψει αυτή τη διπλωματική ευκαιρία σε κρίση.

Απόπειρα δολοφονίας Ζελένσκι - Συνελήφθη Ρωσίδα πράκτορας
By President.gov.ua, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122025420

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, έχει εκφράσει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, από την επισιτιστική ανασφάλεια έως την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Σημειώνει ότι οι γεωπολιτικοί διχασμοί υπονομεύουν την παγκόσμια ικανότητα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής σύγκρουσης.

Η προσοχή που δίνουν οι δυτικές χώρες στη σύγκρουση στην Ουκρανία ως τώρα είχε δύο πλευρές. Ενώ οδήγησε σε οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, έχει εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του ΟΗΕ να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά άλλες παγκόσμιες κρίσεις.

Οι ηγέτες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, που εκπροσωπούνται από προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, ζητούν μια ισορροπημένη προσέγγιση και εκφράζουν ανησυχία ότι η εστίαση στην Ουκρανία αποσπά την προσοχή και τους πόρους από άλλα σημαντικά παγκόσμια ζητήματα.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες οι ένοπλες...

Διαβάστε ακόμα