Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μπαρούτι στα Βαλκάνια: Διάσπαση της Βοσνίας ζητούν οι Σέρβοι

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας ψήφισε χθες υπέρ της απόσχησης των Σέρβων της χώρας από τους κρατικούς θεσμούς.

Η Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska) συνεδρίασε χθες στη Μπάνια Λούκα και έδωσε στην κυβέρνηση προθεσμία έξι μηνών να οργανώσει την αποχώρηση από τον στρατό, τη δικαιοσύνη και τη φορολογική διοίκηση της Βοσνίας.

Η Βοσνία είναι διηρημενή στην Σερβική Δημοκρατία και μια κροατομουσουλμανική οντότητα, απόφαση που επικυρώθηκε το 1995 με τη συμφωνία του Ντέιτον με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Βοσνίας.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας και μέλος της συλλογικής κυβέρνησης της χώρας δήλωσε πως «η Βοσνία οδεύει προς μια κατεύθυνση για την οποία δεν είχαμε συμφωνήσει υπογράφοντας την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον. Έχει έρθει η ώρα η Σερβική Δημοκρατία να κερδίσει την ελευθερία της».

Παράλληλα, αξιωματούχος του State Department, μιλώντας στη Guardian, παρομοίασε την κίνηση αυτή με πτώση από γκρεμό για τη Βοσνία και προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα εξετάσουν ακόμα και το ενδεχόμενο κυρώσεων.

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

– Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς σχετική άδεια

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα