Μόνο συγχαρητήρια δεν έδωσε ο Τσαβούσογλου στους τρομοκράτες

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν και βλέπει θετικά τα μηνύματα που έχουν στείλει ως τώρα οι Ταλιμπάν δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται μια μέρα αφότου τουρκικές πηγές ασφαλείας ανέφεραν πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον να αναλάβει τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

“Επιμένουμε στο διάλογο με όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν. Θεωρούμε θετικά τα μηνύματα που έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν, σε ξένους, σε διπλωματικά πρόσωπα και στον λαό τους. Ελπίζουμε να τα δούμε αυτά και στην πράξη” είπε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου.

Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε ανώνυμα πως η Τουρκία σε αντίθεση με τα σχέδια που είχε ως τώρα, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν εάν ζητηθεί.

Ειδικότερα, επεσήμανε πως οι Ταλιμπάν δεν έχουν ζητήσει από την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν και πως ίσως οι Ταλιμπάν στα πλαίσια προσπάθειας να διατηρήσουν σχέσεις με άλλα μουσουλμανικά κράτη ώστε να λάβουν διεθνή αναγνώριση, ζητήσουν συνεργασία από την Τουρκία, αν για παράδειγμα δεν έχουν επαρκές τεχνικό προσωπικό για τη λειτουργεία του αεροδρομίου.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι η Τουρκία είχε επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ταλιμπάν μέσω του Πακιστάν και του Κατάρ.

Share