Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης για Τουρκία: «Αδιανόητο επιχείρημα περί δήθεν μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Για τις εντάσεις με την Τουρκία μίλησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με δημοσιογράφους στα πλαίσια του Συνεδρίου με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη νέα εποχή».

Ερωτηθείς για την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Πράγματι είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη αυτή, διότι και εγώ είχα την εντύπωση, μετά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Erdogan τον Μάρτιο, ότι είχαμε βρει ένα πλαίσιο συνεννόησης το οποίο στηριζόταν, επί της αρχής, στην υπόθεση εργασίας ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν ευθέως την άλλη πλευρά.

Δυστυχώς, η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. Και ένα μήνα μετά, ενώ είχαμε κάποιες εβδομάδες ηρεμίας, είχαμε ένα πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και μία διαρκή ανακίνηση από πλευράς Τουρκίας του αδιανόητου επιχειρήματος περί της δήθεν μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου επειδή δήθεν αυτά είναι στρατιωτικοποιημένα.

Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Και προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει αυτή την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή fora και να αναζητεί, όπως οποιαδήποτε χώρα θα έκανε, τη στήριξη των συμμάχων μας. Είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ, είτε μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και νομίζω ότι αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα.

Από εκεί και πέρα έχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους όπου υπάρχει μεγάλη ένταση στην ρητορική, η οποία μπορεί να έχει να κάνει και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.

Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει αποδείξει, ιστορικά, ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα,» καταλήξε ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα: Κούρδοι και SDF ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους (nemesishd.gr)

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα