Μαύρη Θάλασσα: Πλοίο με ουκρανικά σιτηρά βυθίστηκε στην ΑΟΖ της Ρουμανίας με δύο νεκρούς – Ο Ζελένσκι καταγγέλλει πλήγμα ρωσικών drones

4 Λεπτά Ανάγνωσης
Το Δέλτα του Δούναβη και οι ακτές της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα· το πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά, νότια του Δέλτα. Δορυφορική εικόνα αρχείου (16 Ιουνίου 2025). Πηγή εικόνας: NASA / MODIS Land Rapid Response Team

Φορτηγό πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά βυθίστηκε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ρουμανίας, ύστερα από πυρκαγιά. Δύο μέλη του πληρώματος βρέθηκαν νεκρά και έντεκα διασώθηκαν, όπως ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέδωσε τη βύθιση σε πλήγμα δύο ρωσικών drones, ενώ οι ρουμανικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει την αιτία της πυρκαγιάς.

Τι ανακοίνωσε το Βουκουρέστι

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου, γύρω στις 11:00 το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κωνστάντζας ενημέρωσε την Ακτοφυλακή ότι είχε ξεσπάσει φωτιά σε εμπορικό πλοίο που έπλεε περίπου 30 ναυτικά μίλια νότια του Σφάντου Γκεόργκε, στις εκβολές του Δούναβη. Ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με σκάφος της Ακτοφυλακής να συντονίζει τις ενέργειες στο σημείο. Ελικόπτερο της Γενικής Επιθεώρησης Αεροπορίας του υπουργείου ανέσυρε με βαρούλκο τους τραυματίες, ώστε να τους παρασχεθεί επείγουσα ιατρική βοήθεια. Το πλοίο βυθίστηκε έξω από τα ρουμανικά χωρικά ύδατα.

Ο Ζελένσκι έκανε λόγο, σε ανάρτησή του, για «φρικτό πλήγμα δύο ρωσικών drones σε πολιτικό πλοίο που έπλεε σε ουδέτερα ύδατα, μετέφερε καλαμπόκι και ανήκει στην Τουρκία». Ανέφερε ότι στο πλοίο επέβαιναν πολίτες του Αζερμπαϊτζάν και της Ινδίας και ότι ο πλοίαρχος σκοτώθηκε. «Η Ουκρανία έχει προτείνει επανειλημμένα συγκεκριμένα βήματα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να διασφαλιστεί η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «επιλέγει σταθερά τον τρόμο και τη βύθιση πολιτικών πλοίων αντί για την κανονική ναυσιπλοΐα». Είπε ακόμη ότι χρειάζεται πίεση για να αποκατασταθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Το πλοίο και το δρομολόγιό του

Το πλοίο, με το όνομα Royad Mammadov και σημαία Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, είχε φορτώσει στο ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ, στον Δούναβη, και κατά τα ρουμανικά μέσα είχε προορισμό την Ιταλία. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βουκουρέστι Οζγκιούρ Κιβάντς Αλτάν δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu, όπως μετέδωσε το ρουμανικό Ziare.com, ότι το πλοίο δεν έφερε τουρκική σημαία και δεν είχε Τούρκους στο πλήρωμά του, αλλά ανήκει από κοινού και σε τουρκική εταιρεία. Χαρακτήρισε το περιστατικό «θλιβερό και ανησυχητικό» και είπε ότι η πρεσβεία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τη ρουμανική Συνοριακή Αστυνομία. Κατά την Kyiv Independent, που επικαλείται ρουμανικά μέσα, το πλοίο βρισκόταν περίπου 20 ναυτικά μίλια από την ακτή και 9 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της πλατφόρμας άντλησης «Πεσκαρούς» της OMV Petrom.

- Advertisement -

Λίγες ώρες νωρίτερα, τη νύχτα της 4ης προς 5η Οκτωβρίου, τα ραντάρ του ρουμανικού υπουργείου Άμυνας είχαν εντοπίσει εναέριο στόχο ανατολικά του ουκρανικού Βίλκοβε, κοντά στα σύνορα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, δύο ισπανικά F-18 που εκτελούν αποστολή ενισχυμένης αστυνόμευσης του εναέριου χώρου απογειώθηκαν από τη βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου και στάλθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους της βόρειας Τούλτσεα· παραβίαση του ρουμανικού εναέριου χώρου δεν διαπιστώθηκε.

Δεν είναι η πρώτη βύθιση εμπορικού πλοίου στη ρουμανική ΑΟΖ τους τελευταίους μήνες. Στις 27 Αυγούστου το φορτηγό Progress IV, που έπλεε από το ουκρανικό λιμάνι Ρένι προς την Τουρκία, βυθίστηκε αφού ανέφερε ότι επλήγη από drone, και το δωδεκαμελές πλήρωμά του διασώθηκε, όπως είχε μεταδώσει το ουκρανικό Hromadske. Το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η επιχείρηση στο σημείο βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ για τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Βουκουρέστι.

Σχετικό: «Όχι» της Μόσχας σε νέο μορατόριουμ στη Μαύρη Θάλασσα: Απορρίπτει και καταγγέλλει ΗΠΑ και Τουρκία.

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο