ΔΕΝ μας εκβιάζουν οι ΗΠΑ για τους Ελληνικούς S-300

ΔΕΝ μας εκβιάζουν οι ΗΠΑ για τους Ελληνικούς S-300

Τις τελευταίες μέρες, πολλα δημοσίευματα έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας που αναφέρουν οτι οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει και να απενεργοποιήσει τους S-300 μετά και το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο που περιλαμβάνει χρηματοδότηση για αντικατάσταση των Ρωσικών όπλων της Ελλάδας.

Σημαίνει όμως αυτό οτι οι ΗΠΑ μας εκβιάζουν για να απενεργοποιήσουμε ή να “πετάξουμε” τους S-300;

Οχι σε καμία περίπτωση. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει με τις πράξεις τους οτι το σύστημα αυτο δεν αποτελεί απειλή για τις δυνάμεις τους αλλα και οτι η Ελλάδα δεν ειναι αναγκασμένη να το αποσύρει καθώς αποκτήθηκε πολύ πριν θεσπιστούν οι κυρώσεις του νόμου CAASTA στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και δεν απαγορεύεται ούτε η αναβάθμιση του απο την Ρωσία.

Δεν ειναι λίγες οι φορές μάλιστα που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σε συνεκπαιδεύσεις με την Πολεμική Αεροπορία μας, εκτελούν σενάρια για την εξάλειψη απειλής όπως των S-300 & S-400. Οπότε η κατοχή απο την Ελλάδα τέτοιου συστήματος αποτελεί σημαντικό asset για την χώρα.

Ακόμα, οι S-300 της Ελλάδας εδω και δεκαετίες ειναι τοποθετημένοι αρκετά κοντά στην βάση της Σούδας χωρίς να έχει υπάρξει οποιοδήποτε παράπονο απο τις δυνάμεις των ΗΠΑ και τα συστήματα με την ενσωμάτωση ULS απο την εταιρεία ISI έχουν πετύχει την διασύνδεση των ελληνικών S-300 με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΕΣΑΕ)

Τέλος, η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για αντικατάσταση παλαιού Σοβιετικού εξοπλισμού προς το παρόν ειναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την χρηματοδότηση αντικαταστάτη των ελληνικών S300 και του πακέτου TOR M1 που ειναι υπεύθυνα για την προστασία τους.

Share
Translate »