ΜΑΚΡΟΝ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ: Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι προτεραιότητά μας

Συνάντηση είχαν την Παρασκευή η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο συζητήσεων βρέθηκαν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ δόθηκε έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη γενικότερη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επεσήμανε ότι σχετικά με την Τουρκία “το θέμα είναι κυρίως τα συμφέροντα των κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο”.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε πως “η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία και την Ρωσία” προσθέτοντας ότι:

“Και οι δύο συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλης πρόκλησης: από τη μία πλευρά είναι οι διαφορετικές απόψεις και από την άλλη εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, αν θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε κάποια συγκεκριμένα θέματα, όπως η μετανάστευση, το μέλλον της Λιβύης, το μέλλον της Συρίας”.

Ο Μακρόν, με τη σειρά του ανέφερε πως συμφωνεί με την Άνγκελα Μέρκελ ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία τονίζοντας όμως ότι το ζήτημα θα συζητηθεί υπό τους όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.

Share