Το πολύπαθο πρόγραμμα των Littoral Combat Ship (LCS) του Βασιλικού Ναυτικού της Μαλαισίας γράφει νέα καθυστέρηση. Ο υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Χαλέντ Νορντίν ανακοίνωσε στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου ότι το πρώτο πλοίο της κλάσης θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2027 αντί για τον Δεκέμβριο του 2026, δηλαδή τέσσερις μήνες αργότερα από όσα είχαν ανακοινωθεί, σύμφωνα με το Janes.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι το πλοίο θα παραληφθεί χωρίς την προβλεπόμενη δυνατότητα αντιπλοϊκών πυραύλων Naval Strike Missile (NSM) της Kongsberg.
Γιατί καθυστερεί
Κατά τον Χαλέντ, το ναυπηγείο Lumut Naval Shipyard (LUNAS) ενημέρωσε το υπουργείο Άμυνας ότι δεν μπορεί πλέον να τηρήσει τη δέσμευση για παράδοση τον Δεκέμβριο. Οι καθυστερήσεις αφορούν την καλωδίωση, την εγκατάσταση εξοπλισμού, τις επιθεωρήσεις, τους χώρους ενδιαίτησης, τις σωληνώσεις και τις δοκιμές που ακολουθούν, με αποτέλεσμα να μετατεθούν και οι δοκιμές αποδοχής στο λιμάνι και στη θάλασσα.
Σε επίσκεψη στο ναυπηγείο στις 5 Οκτωβρίου το Janes διαπίστωσε ότι στο πρώτο πλοίο συνεχίζονταν ακόμη σημαντικές εργασίες κατασκευής και εξοπλισμού. Το ραντάρ επιτήρησης αέρα SMART-S Mk 2 της Thales δεν είχε τοποθετηθεί ακόμη στον ενιαίο ιστό, αν και τα ραντάρ ναυσιπλοΐας και ελέγχου πυρός φαίνονταν να είναι στη θέση τους.
Ο υπουργός ενημέρωσε ακόμη τη Βουλή ότι η σύμβαση για τους πυραύλους επιφανείας-αέρος του προγράμματος δεν έχει οριστικοποιηθεί. Έχει υπογραφεί επιστολή αποδοχής και η σύμβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2026. Με άλλα λόγια, το πρώτο LCS θα μπει σε υπηρεσία χωρίς δύο από τα βασικά όπλα του.
Το πρόγραμμα, που βασίζεται στη σχεδίαση Gowind της γαλλικής Naval Group, ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας για έξι πλοία και έγινε συνώνυμο των καθυστερήσεων και της κακοδιαχείρισης στη Μαλαισία, με το πρώτο πλοίο να έχει καθελκυστεί ήδη το 2017. Μετά την αναδιάρθρωσή του ο αριθμός των πλοίων περιορίστηκε σε πέντε.
Η καθυστέρηση έχει και επιχειρησιακό κόστος. Τα LCS είναι κεντρικό κομμάτι του σχεδίου μετασχηματισμού «15 σε 5» του Βασιλικού Ναυτικού της Μαλαισίας, που προβλέπει τη μείωση των κλάσεων πλοίων από 15 σε 5, ώστε να απλοποιηθούν η εκπαίδευση και η υποστήριξη. Όσο τα νέα πλοία αργούν, το Ναυτικό της χώρας συνεχίζει να βασίζεται σε παλαιότερες μονάδες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου οι εντάσεις με το Πεκίνο παραμένουν.

