Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Λιβυκά οπλισμένα UAV Akinci κατά Βάγκνερ και Χάφταρ: Τι ξέρουμε για την εικαζόμενη επίθεση

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια εξέλιξη στη Λιβύη, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με τουρκικής κατασκευής drone τύπου Akinci της Λιβυκής Κυβέρνησης, η οποία στόχευσε μια αεροπορική βάση στην ανατολική Λιβύη, βομβαρδίζοντας μια εγκατάσταση που πιστεύεται ότι φιλοξενεί μισθοφόρους που συνδέονται με την ρωσική ομάδα Βάγκνερ (Wagner).

Ωστόσο, το περιστατικό έγινε γρήγορα αντικείμενο έντονης συζήτησης, καθώς προέκυψαν αντικρουόμενες αναφορές που έθεσαν αμφιβολίες για την ακρίβεια των αρχικών ισχυρισμών.

Οι λεπτομέρειες γύρω από την επίθεση παραμένουν ακόμα άγνωστες με την προέλευση των drones να περιγράφεται ως «αδιευκρίνιστη», λες και δεν γνωρίζουμε ότι η Λιβυκή κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, είναι η μόνη που θα είχε συμφέρον από μια τέτοια επίθεση.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, η αεροπορική βάση al-Kharrouba, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βεγγάζης, ήταν ο στόχος της επίθεσης. Η βάση θεωρείται από καιρό ύποπτη ως κόμβος για μέλη της ομάδας Wagner.

Επίσημη Διάψευση

Σε μια ταχεία απάντηση όμως, ο λογαριασμός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στο Twitter απέρριψε τους ισχυρισμούς, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι η βάση του στο Al Marj είχε δεχθεί επίθεση.

Προσθέτοντας ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας στην κατάσταση, ο ιστότοπος Libya Update ανέφερε ότι η φήμη για την επιδρομή είχε διαδοθεί από το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ, Arabi 21.

Το έγκυρο Libya Update, επικαλούμενο “πηγή από τη Γενική Διοίκηση του Λιβυκού Στρατού” στο Twitter, μετέδωσε ότι οι πληροφορίες ήταν ψευδείς, υποστηρίζοντας ότι σκοπό είχαν να υπονομεύσουν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων εν αναμονή επίθεσης σε κοιτάσματα πετρελαίου από τις δυνάμεις του Ντμπεϊμπά.

Γρήγορη πλοήγηση

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα