Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Λιβύη: Σφοδρές μάχες σε εξέλιξη στη Τρίπολη

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, μετά τη σύλληψη του Mahmoud Hamza, διοικητή της 444ης Ταξιαρχίας, από την Ειδική Δύναμη Αποτροπής (SDF) στο διεθνές αεροδρόμιο Mitiga.

Η κατάσταση πήρε δραματική τροπή καθώς προέκυψαν αναφορές για βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή Ain Zara, που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας. Η σύλληψη του διοικητή Hamza πυροδότησε άμεση ανταπόκριση από την ταξιαρχία του, που οδήγησε σε συγκρούσεις με την SDF, μια ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη που συνδέεται με τη Δύναμη Αποτροπής Rada, η οποία έχει ιστορικό καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Αστικές μάχες σε εξέλιξη στη Λιβύη
By The Libya Update (twitter)

Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί σχεδόν σε όλη την πόλη, με πυροβολισμούς να αντηχούν στους δρόμους και μάλιστα να οδηγούν στην αναστολή των πτήσεων από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Mitiga. Το κάποτε πολυσύχναστο αεροδρόμιο, έχει γίνει πλέον σύμβολο της αναταραχής που κυριεύει την Τρίπολη, με αρκετές πτήσεις να εκτρέπονται προς το αεροδρόμιο Misrata ως προληπτικό μέτρο.

Αστικές μάχες σε εξέλιξη στη Λιβύη
By The Libya Update (twitter)

Αυτή η τροπή των γεγονότων είχε επίσης αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό. Κάτοικοι σε διάφορα σημεία της πόλης έχουν αναφέρει το κλείσιμο των τοπικών επιχειρήσεων και διακοπή στις συγκοινωνίες λόγω των συγκρούσεων.

Η κατάσταση ώθησε τις Λιβυκές αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις , καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις και να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλείς τοποθεσίες εάν εκδηλωθεί βία κοντά τους. Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης για την απελευθέρωση του Διοικητή Hamza έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανεπιτυχείς, πράγμα που τονίζει και τις βαθιές εντάσεις μεταξύ της 444ης Ταξιαρχίας και της SDF.

Η βία έχει επίσης πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις για τη Λιβύη, ένα έθνος που αντιμετωπίζει εμφύλιες συγκρούσεις και πολιτικές αναταραχές από το 2011.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα