Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

ΛΙΒΥΗ: «Σφαλιάρα» των ΗΠΑ σε Ερντογάν και Ντμπεϊμπά

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και συγκεκριμένα το State Department έβαλε φρένο στα σχέδια του Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας για την νέα παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα το State Department δήλωσε σύμφωνα με την ERT:

«Παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο».

«Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε η ανακοίνωση του State Department.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία που της επιτρέπει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην δήθεν Λιβυκή ΑΟΖ με το παράνομο καθεστώς του Ντμπεϊμπά βάζοντας κυριολεκτικά νέο μπαρούτι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα