Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) της ανατολικής Λιβύης και πηγές κοντά στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ διέψευσαν πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου Nova ότι ο Χαφτάρ φέρεται να πρότεινε τη χορήγηση υπηκοότητας σε ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους, με αντάλλαγμα μεγαλύτερο έλεγχο στους πετρελαϊκούς πόρους της χώρας.
Την διάψευση επιβεβαιώνει και το σαουδαραβικό ΜΜΕ, Al-Hadath επικαλούμενο απάντηση για το θέμα από την Γενική Διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).
Η Nova, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, υποστήριξε ότι το σχέδιο έχει στήριξη των ΗΠΑ και διαμεσολάβηση της Τουρκίας. Το πρακτορείο συνέδεσε επίσης την ιδέα με ένα ευρύτερο σχέδιο μετεγκατάστασης Παλαιστινίων προσφύγων από τη Γάζα, έκτοτε το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναπαράγεται και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Nova, ο Ισραηλινός Υπουργός Γεωργίας, Άβι Ντίχτερ, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Maariv του Ισραήλ ότι η Λιβύη είναι ένας «ιδανικός προορισμός» για τη μετεγκατάσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων από τη Γάζα, επισημαίνοντας γεωγραφικές και γλωσσικές ομοιότητες. Ο Ντίχτερ φέρεται να πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα κόστιζε μόνο μερικά δισεκατομμύρια δολάρια και ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Λιβύης.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη έχει πάντως ήδη απορρίψει παρόμοιες αναφορές περί σχεδίου μετεγκατάστασης, χαρακτηρίζοντάς τες «ψευδείς φήμες».
Η Nova υποστήριξε ακόμη ότι το σχέδιο προέβλεπε και τη μετεγκατάσταση 800.000 κατοίκων της Γάζας στη Συρία, με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδιαφέρεται για μελλοντικά έργα real estate και πιθανούς υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή.
Η διάψευση από τον LNA προστίθεται σε μια αυξανόμενη λίστα επίσημων αρνήσεων σχετικά με οποιοδήποτε σχέδιο μετεγκατάστασης Παλαιστινίων στη Λιβύη και όχι μόνο. Το θέμα παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, εν μέσω της έντασης στη Μέση Ανατολή και του εύθραυστου πολιτικού σκηνικού της Λιβύης.

