ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ: “Πάγωμα” συμφωνίας για ελικόπτερα

ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ: “Πάγωμα” συμφωνίας για ελικόπτερα

Η Τουρκία πάγωσε συμφωνία αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ελικοπτέρων από την Ιταλία, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο για τη συμπεριφορά του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Τουρκία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, ο Ντράγκι χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο “δικτάτορα” επισημαίνοντας την “ανάρμοστη συμπεριφορά” του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα.

Στη διάρκεια συνάντησης των αξιωματούχων της ΕΕ με τον Ερντογάν, στην αίθουσα είχαν τοποθετηθεί μόνο δύο καρέκλες στις οποίες κάθισαν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Σαρλ Μισέλ, αφήνοντας όρθια την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσημες φωτογραφίες της συνάντησης δείχνουν αργότερα την Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν να κάθεται σε έναν καναπέ μακριά από τον Σαρλ Μισέλ και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τα σχόλια του Ντράγκι “απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική”. Επίσης, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη δήλωση του Ιταλού Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, η Τουρκία απαιτεί επίσημη συγγνώμη από την ιταλική κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αρκεστεί σε διευκρινίσεις μέσω διπλωματικών διαύλων.

Με τη Ρώμη να μην δείχνει πρόθεση να απολογηθεί, η Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, πάγωσε τη συμφωνία για αγορά εκπαιδευτικών ελικοπτέρων από την Ιταλική εταρεία Leonardo, η οποία αναμενόταν να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Επίπλέον, τουλάχιστον τρεις Ιταλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία έχουν λάβει ειδοποίηση από την Τουρκική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Ansaldo Energia η οποία κατασκευάζει σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »