Κρίση στο Κόσοβο: Ο Σερβικός Στρατός στα σύνορα – Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Αλβανό Κούρτι

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Μετά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία έχει θέσει τα στρατεύματά της στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι υπερασπίζονται τον Σερβικό πληθυσμό και εξέδωσαν ανακοίνωση κατά της Αλβανικής Κυβέρνησης του Κοσόβου.

Οι νέες αυτές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές, εντείνοντας την ένταση στην περιοχή.

Η πλειοψηφία των Σέρβων που κατοικούν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προσπάθησαν να εμποδίσουν εκλεγμένους Αλβανούς αξιωματούχους να έχουν πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια καθώς δεν αναγνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα που μεθοδευτηκε από την Πριστίνα. Αυτό οδήγησε σε μια έντονη αντιπαράθεση, με την αστυνομία του Κοσόβου να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και βία για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους Σέρβους.

Σε απάντηση, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κήρυξε κατάσταση υψηλού συναγερμού, προκαλώντας την κινητοποίηση του Σερβικού στρατού.

Κρίση στο Κόσοβο: Ο Σερβικός Στρατός στα σύνορα - Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Αλβανό Κούρτι
Photo via Serbian MoD

Επιπλέον, διέταξε αμέσως τα σερβικά στρατεύματα να κινηθούν πιο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

Παράλληλα ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (State Department) που αναφέρει:

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου που κλιμακώνουν την ένταση στο βορρά και αυξάνουν την αστάθεια. Καλούμε τον πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι (albin Kurti) να σταματήσει αμέσως αυτά τα βίαια μέτρα και να επικεντρωθεί εκ νέου στον διάλογο που έχει ξεκινήσει η ΕΕ»

Κατά την γνώμη μας στο NEMESIS HD, αυτή η συγκηρία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, η Ελλάδα να διαμεσολαβήσει για την λύση του ζητήματος του Κοσόβου μέσω μιας πρότασης ένταξης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, που θα έκανε τους αχάριστους γείτονες που φυλακίσαν τον ομογενή μας Μπελέρη, εντελώς άχρηστους για τις μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Πρόσφατα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) μετά από ενέδρα

Ένα όχημα που μετέφερε στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης...

Κλοπή Merkava από στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Σε μια παράξενη είδηση, ένα εκτός υπηρεσίας άρμα μάχης...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ